пʼятниця, 07 квітня 2006 14:00

У синього кільця Сатурна з"явився двійник

Зовнішнє кільце навколо планети Уран має синій колір, про це пише американський журнал "Science". Раніше, вчені повідомляли, що в Сонячній системі є лише одне синє кільце навколо Сатурна. Астрономи  дослідили, як виникає це природне явище.

Зовнішні кільця планети складаються з величезної кількості дрібних частинок, менших навіть від мікрона. Супутники Урана притягують більші частинки, таким чином вони виконують роль фільтрів. Під час фізичних взаємодій  дрібні частинки відбивають більше синього світла. Інші кільця, в тому числі внутрішнє кільце Урана відбивають червоне світло, тому що вони складаються з більших частинок. До того ж, вони вміщують немало заліза, що також придає червоний відтінок.

Зовнішнє кільце Урана було відкрите в 2005 році, але його колір не вдалося виявити відразу. За допомогою телескопів помітили і внутрішнє, червоне кільце навколо планети. Астрономи пояснили, що не могли довго побачити зовнішнє кільце, тому що шукали, в першу чергу, об"єкти, які відбивають червоне світло, пише Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «У синього кільця Сатурна з"явився двійник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути