субота, 21 лютого 2009 12:41

У Сіднеї показали малюків-сурікатів (ФОТО)
9

У зоопарку Сіднея вперше за останні дев"ять років народилися сурікати. Вчора малят показали публіці.

Дитинчатам, які з"явилися в зоопарку Сіднея знадобилася допомога в "освоєнні" нових територій – вони вперше за 28 днів покинули нору, в якій народилися.

Сурікати Занзібар і Найробі – справжній успіх працівників сіднейського зоопарку. Тепер в зоопарку живе ціла сім"я з дев"яти сурікатів. Мати малят – Малаві – була привезена з іншого зоопарку в рамках спеціальної програми з розмноження сурікатів. Самців і самок з різних зоопарків спарювали, щоб добитися "невеликої біорізноманітності".

Малаві виношувала дитинчат 77 днів, при народженні Занзібар і Найробі важили близько 40 грам. Тепер Найробі важить 159 грамів, а його брат Занзібар – біля 130 грамів. Доглядач розповідає, що малята дуже швидко ростуть – вони досить багато їдять, і поведінка їх дуже схожа на поведінку дорослих сурікатів.


Поки маленькі сурікати проводять майже весь час усередині своїх нірок, і доглядачі раді цьому, адже малята можуть стати легкою здобиччю для орлів.

Сурікат, або тонкохвостий міркат (лат. Suricata suricatta) - ссавець з сімейства мангустових, живе, в основному, у районі пустелі Калахарі: Південно-Західній Анголії, Намібії, Ботсвані і в Південній Африці.

Сурікати харчуються поблизу своєї нори, перевертаючи камені і розкопуючи тріщини в землі. В основному їдять комах, але раціон доповнюють також дрібні хребетні, яйця, різні частини рослинності.

Сурікати - високоорганізовані тварини, які об"єднуються в колонії, що включають 2-3 сімейних групи, всього ж 20-30 особин. Клани сурікатів ворогують між собою за території. На "кордонах" нерідко відбуваються битви.

Якщо одна сім"я захоплює нору іншої, дитинчата, які знаходяться в ній, будуть убиті. Кожна сім"я складається з пари дорослих і їх потомства. Самка може бути більшою за самця по розмірах і домінує над ним. Сурікати часто переговорюються між собою, їх звуковий ряд налічує щонайменше 10 звукових поєднань.

У сім"ях диких сурікатів право приносити потомство має тільки домінантна самка. Якщо ж яка або інша самка завагітніла або вже принесла потомство, домінантна самка може вигнати її з сім"ї, часто вона навіть вбиває дитинчат.

Сурікат Тімон - персонаж мультфільму "Король-Лев" і один із заголовних героїв мультиплікаційного телесеріалу "Тімон і Пумба", кращий друг бородавочника Пумби.

За матеріалами Daily Mail, News.com.au, Wikipedia.org
Зараз ви читаєте новину «У Сіднеї показали малюків-сурікатів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути