вівторок, 03 лютого 2009 19:02

У січні 2009 року у світі загинуло 14 журналістів

У січні 2009 року у світі загинуло 14 журналістів

У січні 2009 року в різних країнах світу загинули 14 журналістів. Про це повідомляє організація Press Emblem Campaign (PEC), що здійснює міжнародний моніторинг у сфері дотримання прав представників ЗМІ.

За даними PEC, у січні в секторі Газа загинуло 4 журналістів, в Росії - 2, у Венесуелі - 2, в Пакистані - 3, в Сомалі, Непалі і Шрі-Ланці загинуло по одному працівнику засобів масової інформації. Представники PEC закликають міжнародні організації і владу держав активізувати роботу із захисту журналістів і ЗМІ.

У секторі Газа, під час проведення ЦАХАЛом операції "Литий свинець" загинули при авіаударах журналісти Омар Силаві (Omar Silawi), Басиль Ібрагим Фарах (Basil Ibrahim Faraj), Ейхаб Аль-Віді (Eyhab Al Whidi) і Ала Хаммад Муртаха (Ala Hammad Murtaja). PEC відзначає, що вони працювали в ЗМІ, корпункти яких розташовувалися в Газі.

У Шрі-Ланці 8 січня невідомий застрелив головного редактора опозиційної газети The Sunday Leader Ласанту Вікраматунга (Lasantha Wickramatunga).

У Венесуелі загинули репортери Хасінто Лопес (Jacinto Lopez) і Орель Самбрано (Orel Zambrano). Організація не уточнює, за яких обставин.

На півночі Пакистану внаслідок вибуху терориста-смертника загинули двоє журналістів Мухаммед Імран (Muhammed Imran) і Тахир Аван (Tahir Awan). Репортер Амір Вакиль (Aamir Wakil) був убитий в місті Равалпінді.

У Непалі невідомий застрелив журналіста Розуму Сингха (Uma Singh), в Сомалі загинув радіоведучий Хассан Майов Хассан (Hassan Mayow Hassan).

5 січня в Мурманську помер журналіст інформагентства "РІА 51" Шафіг Амрахов, через тиждень після того, як в нього стріляли з травматичного пістолета. 19 січня в московській лікарні померла журналістка "Нової газети" Анастасія Бабурова, яка отримала вогнепальне поранення під час замаху на адвоката Станіслава Маркелова.

Організація Press Emblem Campaign нагадує, що у 2008 році загинув 91 репортер, тобто щотижня в світі гинуло двоє журналістів. У 2007 році загинуло 110 журналістів (50 - в Іраку), в 2006 році - 96, в 2005 році - 68 журналістів.

За матеріалами Лента.Ру, Regnum.ru

Зараз ви читаєте новину «У січні 2009 року у світі загинуло 14 журналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути