пʼятниця, 27 червня 2008 16:19

У Румунії 11-річній жертві насильства дозволили зробити "пізній" аборт

У Румунії влада офіційно дозволила зробити "пізній" аборт 11-річній дівчинці, яка стала жертвою згвалтування та інцесту. Таке рішення було ухвалене, не дивлячись на запеклий протест двадцяти православних груп, що пригрозили висунути у такому разі звинувачення.

Цей випадок, що схвилював громадськість країни, схоже, загрожує розколоти духівництво: офіційно Румунська православна церква надала сім"ї дівчинки право ухвалювати рішення самостійно, повідомляє ABC News з посиланням на AP.

Про вагітність 11-річної дочки батьки дізналися випадково - раніше в червні вона почала скаржитися на погане самопочуття і її повели до лікарів. Їм дівчинка і розповіла, що її згвалтував її власний 19-річний дядько - відтоді він зник і його не можуть знайти.

Коли про вагітність стало відомо, її термін був вже дуже пізнім для легального аборту - 21 тиждень. Штучно перервати вагітність в Румунії дозволяється протягом 14-тижневого терміну.

Як сказала представник урядової комісії, яка розглядала цю справу, "мова йде про захист прав дитини, яка стала жертвою насильства і інцесту".

Випадок викликав гострі суперечки серед медиків, груп із захисту прав дітей і всієї громадськості країни, навіть церковної. Представник офіційної Румунської православної церкви, до якої належать 80% населення, підкреслив: "Це винятковий, особливий випадок, і він повинен розглядатися особливо. Тільки сім"я дівчинки може ухвалити стосовно нього самостійне рішення". За його словами, хоча церква і вважає аборт злочином, але це відноситься до звичайних випадків, а не до згвалтування або інцесту.

Окремі релігійні групи, проте, твердо стоять на своєму: аборт, тим більше "пізній", - це вбивство. Закликаючи урядову комісію заборонити його, а сім"ю жертви - відмовитися від таких думок, вони пропонували натомість "матеріальну, духовну і психологічну підтримку". Групи навіть заявили про готовність узяти дитину на виховання в церкві, якщо 11-річна мати та її батьки не зможуть турбуватися про неї.

Церква у кожній країні по-своєму бореться з абортами. Наприклад, у Ріо-де-Жанейро недавно пройшла незвичайна агітація проти абортів. Так, в католицьких церквах на огляд віруючих виставляють лялькових ненароджених немовлят.

Церкви замовили 600 гумових ляльок, котрі репрезентують 12-тижневий плід, і розповсюдили в 264 храмах міста. Деякі настоятелі для більшої наочності розміщують їх у вівтарях.

За словами єпископа Антоніу Дуарті, який відповідає за кампанію, "люди повинні розуміти, що представляє цей акт (аборт)", повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «У Румунії 11-річній жертві насильства дозволили зробити "пізній" аборт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути