четвер, 19 червня 2008 14:13

У Росії відкрили перший у світі пам"ятник клізмі (ФОТО)

Перший у світі пам"ятник клізмі був відкритий у середу в селищі Іноземцево Ставропольського краю.

Півтораметровий пам"ятник цьому медичному пристосуванню, на виготовлення якого пішло 400 кілограмів бронзи, встановлений на території санаторію "Машук Аква-терм". Монумент являє наступну скульптурну композицію: три малюка-ангели, підштовхуючи один одного, тримають клізму в руках.

"Оскільки головним напрямом курорту є гастроентерологія, вирішено було зробити такий незвичайний монумент: з одного боку, смішний, з іншого - життєвий", - сказав генеральний директор лікувально-профілактичної установи, яку тепер прикрашає бронзова клізма, Олександр Харченко.

На його думку, вдалося створити "такий собі символ не тільки нашого курорту, але і всіх санаторіїв Кавказьких Мінеральних Вод".

Харченко також признався, що ідея створити пам"ятник клізмі належить йому, додавши, що свого відкриття монумент чекав дев"ять місяців.

Він повідомив, що автором шедевра є скульптор, член Союзу художників Росії Світлана Авакова. Відлили бронзову клізму в Ростове-на-Дону.

Це вже не перший незвичайний скульптурний шедевр, що з"явився в російських містах останнім часом. Так, у вересні 2007 року в Томську біля міського пологового будинку номер 1 був відкритий пам"ятник капусті. Скульптура є качаном діаметром 82 сантиметри. З качана, розсовуючи капустяне листя, з"являється немовля.

А двома роками раніше в Ульяновську з"явився пам"ятник букві "Ё". Його відкриття було приурочене до 160-річчя монумента історіографові Миколі Карамзіну. Річ у тому, що саме Карамзін з"явився першим автором і видавцем, який використав букву "Е". Пам"ятник виконаний з чорного граніту, а сама буква зі всіма подробицями друкарського відтиснення з рідкісної книги втиснула в граніт і зроблена контрастною - білою на чорному.

До неординарних скульптурних зображень можна віднести пам"ятник сирку "Дружба", що встановлений у Москві на перетині вулиці Руставелі і Огородного проїзду. Автори композиції звернулися до персонажів відомої байки "Ворона і лисиця". Герої сидять обнявшись на пеньку і ніжно стискають плавлений сирок у жовто-червоній обгортці.

А в Іжевську був встановлений пам"ятник сантехнікам. Метою його створення було привернення уваги до непростої роботи комунальних служб. Пам"ятником є абстрактна споруда з водопровідних труб, засувок, вентилів і робочого інструменту. На постаменті виведений напис "Бережіть енергоресурси".

Але рекордсменом за кількістю кумедних пам"ятників є Петербург. У "північній столиці" увічнені Му-му, Чижик-Пижик, Чорний кіт, Заєць, а також Ніс майора Ковальова з однойменної повісті Миколи Гоголя.

У творців-оригіналів є й улюблені теми. Так, визначними пам"ятками одразу декількох міст на пострадянському просторі є пам"ятники огірку. З 1 квітня 2006 року підмосковні Луховіци прикрашає скульптурна композиція, що являє діжку і встановлений на ній огірок. Поставити пам"ятник цій рослині сімейства гарбузових вирішили і трудівники радгоспу "Біла дача" в Люберецькому районі.

Монументи огірку також встановлені в Білорусі і Україні. А першим увічнило споконвічно російську закуску село Істобінськ Орічевського району Кіровської області, де влітку 2003 року був встановлений бронзовий монумент заввишки 6 метрів, повідомляє ИнтерМедиа.

Зараз ви читаєте новину «У Росії відкрили перший у світі пам"ятник клізмі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути