середа, 26 жовтня 2011 11:17

У росіян Путін асоціюється з левом, Медведєв - з ведмедем, а Жириновський - з мавпою

У росіян Путін асоціюється з левом, Медведєв - з ведмедем, а Жириновський - з мавпою

Дослідницька організація Левада-Центр провела дослідження серед росіян асоціацій політиків з тваринами. Так, прем'єра Володимира Путіна асоціюють з левом, президента Дмитра Медведєва - з ведмедем, а лідера есерів Сергія Миронова протиставили коту.

Подібні дослідження в Росії стали проводитись ще 15 років тому. Як правило, заміри проводила піар-команда політика для внутрішнього користування. Головна мета - зрозуміти сприйняття електоратом політика, уразливі точки образу й напрямок його розвитку.

"Чим сильніший звір, тим сильнішою фігурою є політик, з яким він асоціюється. Здатність іти на компроміс, ознаки державності кодуються через символи тварин і кольору", - пояснює заступник директора Левада-Центру Олексій Гражданкін.

"Лестять, - вважає секретар ЦК КПРФ Сергій Обухов, - швидше на коалу схожий". "Медведєв асоціюється з ведмедем швидше за прізвищем, у цьому плані він вдало підійшов "Єдиній Росії "(їхній символ - ведмідь)", - зауважує пан Гражданкін.

Володимир Путін викликає в уяві росіян образ лева, а в колірній гамі асоціюється з державним триколором: синім, білим, червоним. "Ми проводили дослідження три роки тому, - згадує пан Обухов, - тоді з 12 тварин з Путіним асоціювали гієну".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін і Медведєв на комбайнах зібрали 6 тонн урожаю

Лідеру комуністів Геннадію Зюганову дістались слон і бик, а також традиційний колір компартії - червоний.

Володимир Жириновський змушує росіян згадати про мавпу. Колір, з яким його зіставляють, - не властивий ЛДПР помаранчевий (кольори партії - синій і жовтий, тварина - сокіл). "На політичній мові помаранчевий - символ протестної, радикальної й епатажної поведінки, а мавпа показує гарні задатки комічного актора", - пояснює пан Гражданкін. "Політики, допущені на легальну сцену, швидше померклі, штучно надуті, Жириновський тут виділяється як яскрава особистість", - говорить президент фонду "Політична аналітика" Михайло Тульський.

Лідер есерів Сергій Миронов нагадує, на думку опитаних, кота та асоціюється з сірим і жовтим кольорами (кольори партії - помаранчевий і червоний, з талісманом партії есери обіцяли визначитись після думських виборів). "Миронов зовні схожий на кота: добрий, але з деякою хитринкою", - розмірковує пан Тульський.

Лідер "Яблука" Григорій Явлінський стійко асоціюється в респондентів із зайцем і зеленим кольором, властивим партії. "Заєць, скоріше, говорить про величину - хто кого з'їсть у цій піраміді", - вважає пан Гражданкін.

Зараз ви читаєте новину «У росіян Путін асоціюється з левом, Медведєв - з ведмедем, а Жириновський - з мавпою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути