середа, 31 березня 2010 10:46

У Римі руйнується недобудоване чудо світу

У Римі руйнується недобудоване чудо світу

Час знищує археологічні пам"ятники Вічного міста Риму. В центрі італійської столиці впала частина стелі так званого "Золотого будинку" (Домус Ауреа) імператора Нерона.

З 2005 року палац закритий на реставрацію. Частина кімнат відкрита для відвідин лише невеликими групами туристів і за попереднім записом. Обвалення сталось в так званій "п"ятнадцятій кімнаті", що є довгим коридором. На щастя, під час обвалу ніхто не постраждав.

Будівництво однієї з найбільших і найрозкішніших монарших резиденцій в світі (за площею вона поступається хіба що Забороненому місту в Пекіні) було розпочато після руйнівної пожежі 64 року н.е. Свою назву "Золотий" палац Нерона отримав за своє багате убрання і величезну кількість фресок з чистого золота.

Проте після смерті імператора всі подальші правителі Риму несподівано прониклися ненавистю до "Будинку" і почали планомірно знищувати ще недобудоване чудо світу. Так, Веспасіан з династії Флавієв на місці палацового саду збудував Колізей, а Траян частково засипав будову землею, щоб використати її під Терми.

Проте саме завдяки Траяну "Золотий будинок" зберігся, частково під штучним пагорбом Оппієм, що навпроти Колізею. Законсервовані часом підземні зали були випадково розкриті в XV столітті, а знайдені фрески Рафаель та інші майстри Відродження використали як зразки для своїх живописних творінь.

До теперішнього часу археологам вдалося відкопати лише половину з 150 кімнат палацу. Але золоті фрески майже не збереглися - вони зруйнувалися від вогкості.

NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «У Римі руйнується недобудоване чудо світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути