субота, 17 травня 2008 11:41

У рамках проекту "Великі Українці" поставлено європейський рекорд

У проекті "Великі Українці" на телеканалі "Інтер" переміг князь Ярослав Мудрий.

Фінальна передача проекту завершилася в ніч з п"ятниці на суботу.

За Ярослава Мудрого проголосували понад 648 тис. українців або 40% голосів. Друге місце посів хірург Микола Амосов, якого підтримали 322 тис. громадян України. Третє місце в лідера Організації Українських Націоналістів (ОУН) Степана Бандери, який дістав підтримку 261 тис. голосів.

Четверте місце зайняв поет Тарас Шевченко (150 тис. голосів), п"яте - гетьман Богдан Хмельницький (64 тис. голосів), шосте місце в футболіста і тренера Валерія Лобановського (51 тис. голосів), сьоме місце - у В"ячеслава Чорновіла (42 тис. голосів).

Замикають десятку "Великих Українців" філософ Григорій Сковорода, поетеса Леся Українка і письменник Іван Франко.

Впродовж усієї програми участь в голосуванні взяли близько 2,5 млн. жителів України, що, за словами ведучого проекту Савіка Шустера, є європейським рекордом.

Ярослав Мудрий (бл. 978 - 1054) - великий князь Київський. З 987 року по 1010 рік Ростовський князь, Новгородський князь з 1010 року по 1034 рік, великий князь Київський з 1016 року (з перервою в 1018-1019) по 1054 рік, але до Києва переїздить з двором тільки після смерті брата Мстислава Володимировича (1036 рік).

У 1036 році він здобув перемогу над печенігами і цим звільнив Русь від їх набігів. На згадку про перемогу над печенігами князь заклав знаменитий собор Святої Софії в Києві, для розпису храму були викликані художники з Константинополя.

Княження Ярослава Мудрого тривало 37 років. Останні роки життя Ярослав провів у Вишгороді. При Ярославі Мудрому Київ часто порівнювали за красою з Константинополем. При Ярославі виникли перші на Русі монастирі, бібліотеки і школи. 1032 року Ярослав Мудрий заснував місто, яке сьогодні називається Біла Церква.

Помер Ярослав Мудрий 20 лютого 1054 року у Вишгороді на руках сина Всеволода, переживши на чотири роки свою дружину і на два роки старшого сина Володимира.

Похований Ярослав у Софійському соборі в Києві. Саркофаг Ярослава і досі стоїть у соборі св. Софії.

Зріст князя був 172-175 см. Відомо, що він був кульгавим: за однією з версій - від народження, за іншою - внаслідок поранення в битві.

За матеріалом УНІАН
Зараз ви читаєте новину «У рамках проекту "Великі Українці" поставлено європейський рекорд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути