пʼятниця, 05 липня 2019 14:42

У Раді створили закон для таксистів

У Раді створили закон для таксистів
Таксисти повинні отримати ліцензію на перевезення. Фото: kafanews.com

В Україні планують вивести із тіні таксі-бізнес і зробити перевезення безпечнішими.

Відповідний законопроект під номером 10404 зареєстрували на сайті Верховної Ради.

Автори пропонують вважати перевезення послугою таксі лише, якщо авто має ліхтар із характерною позначкою та написами "Таксі" на бортах. Крім того, транспорт має бути обладнаний таксометром - механічним, електронним чи як додаток у смартфоні.

Ще одна пропонована категорія перевезень у легковиках - авто на замовлення. Такі машини не обладнуватимуть відповідними отрибутами, але й користуватись стоянками для таксі не зможуть. За це накладуть штраф 5,1 тис. грн.

При цьому обидва види діяльності, за законопроектом, підлягатимуть ліцензуванню. Щоб її отримати, потрібно оформляти статус підприємця і сплачувати податки. За перевезення без ліцензій - штраф до 34 тис. грн.

Усі таксі та перевізники на легкових авто змушені купувати страховку від нещасних випадків для пасажирів. Інакше передбачено штраф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві чоловік сів до таксі та зник

Зміни передбачені також для диспетчерських служб. Їм необхідно ставати на облік у реєстрі ІДС (інформаційно-диспетчерських служб). За відсутність реєстрації доведеться заплатити 68 тис. грн.

За законопроектом, пасажир сам зможе перевірити, чи має ліцензію перевізник. Для цього у таксистів повинні бути усі дозвільні документи, страхові поліси, договір із диспетчерською службою, інформація про перевізника та водія та відомості про тарифи.

Вимагати оплату у більшому розмірі, ніж зазначений у тарифах, водіям заборонено.

Сервіс замовлення таксі Uber почав блокувати користувачів, рейтинг яких нижчий за середній. Сьогодні таке нововведення чинне в США та Канаді. Сервіс запевнив, що спершу користувач отримає відповідне повідомлення, що його планують заблокувати. Це роблять для того, щоб пасажир зміг підвищит рейтинг і надалі користувався сервісом.

Зараз ви читаєте новину «У Раді створили закон для таксистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути