неділя, 17 березня 2013 11:47

У Польщі покажуть реконструкцію "Волинської різанини"

У Польщі покажуть реконструкцію "Волинської різанини"
Фото: censor.net.ua

З ідеєю відтворити трагічні події на Волині 1943 року виступила одна з організацій Перемишля, яка провела в четвер прес-конференцію.

- Ми продовжуємо придивлятися до Волинським подіям 1943 року, в результаті яких від рук українців загинули, за різними оцінками, кілька десятків тисяч поляків. Кілька тисяч українців в результаті конфлікту теж позбулися життя. Ці події частина польських істориків називає геноцидом польського народу, а українських - обопільним конфліктом чи війною, повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на Польське радіо.

В кінці лютого стало відомо, що суспільство історичної реконструкції "X. D. O. K. "З Перемишля хоче влітку відтворити небагато-немало - а трагічні події на Волині. У містечку Радимно поблизу до українського кордону 20 липня люди, одягнені в мундири УПА, проведуть, як зазначають організатори, "реконструкцію Волинської різанини". Тоді ж, у розмові з виданням "Gazeta Wyborcza" польський історик, професор Анджей Пачковський зазначив: "Це має той же зміст, що й реконструкція подій війни з людьми, яких палять в крематоріях".

Однак, незважаючи на критику, організація з Перемишля не здається і як і раніше, хоче організувати реконструкцію волинських подій. У четвер в Ряшеві відбулася прес-конференція, під час якої голова товариства історичної реконструкції "X. D. O. K. "Мирослав Майковська зазначав: нічого поганого в реконструкції - не буде.

До ідеї реконструкції, під заголовком "Волинь-1943: не про помсту, але про пам'ять волають жертви", приєднався Міський центр культури Радимно. Його директор Дорота Гуня вважає, що в Польщі мало знають про волинські події 1943 року, а тому реконструкція виявиться, на її думку, хорошим популяризатором цього.

- Ті глядачі, які будуть спостерігати за реконструкцією, я переконана, це в більшості люди, молоді люди, які не знають нічого про волинські події. Я думаю, що таку реконструкцію варто зробити, щоб вшанувати пам'ять людей, загиблих тоді. 70-я річниця цих подій зобов'язує нас до цього, вважає Дорота Гуня.

Проводити реконструкцію на польсько-українському пограниччі, де конфлікт мав зовсім інший вимір і де його пам'ять не осмислена - це все одно, що створювати щось відірване від місцевого контексту, щось на зразок політичної акції або шоу. Реконструкція має свою певну драматургію, але важко уявити її в контексті волинських подій. Говориться, що будуть представлені будинки - і що? Буде текст чи буде дія? Це дуже делікатна тема, не тільки в контексті відносин народів, але і в контексті пам'яті жертв трагедії, - вважає Петро Тима.

Голова Об'єднання українців у Польщі Петро Тима не погоджується з пані Доротою: у розмові з українською службою Польського радіо він звернув увагу, що реконструкції зазвичай проводяться в тих місцях, де події відбувалися. Зате відтворення Волинського конфлікту в південно-східній Польщі, де, незважаючи на запевнення організаторів, пам'ять про польсько-українське протистояння є повсюдною, має зовсім інший контекст:

До ідеї реконструкції приєднується теж мер міста Стальова Воля в Центральній Польщі, Анджей Шлензак.

- Якщо говорити про дуже болісних польсько-українських відносини, то в гру вступає або політкоректність, чи якийсь політичний інтерес, метою якого є те, щоб будь-якою ціною мати добрі відносини з Україною, щоб вона стала певним "буфером" між Польщею та Росією. Можливо, це хороші політичні калькуляції, але ми повинні пам'ятати про одне: ніколи не вдалося і не вдасться побудувати гарні відносини на брехні чи приховуванні того, що болить, - вважає Анджей Шлензак.

Петро Тима: Це істотні зміни в дискурсі про Волинську трагедію. Мені пригадується, що на Заході є так званий бізнес Голокосту, то в Польщі з'являється бізнес бачення подій на Волині маргінальними середовищами. Є вже проекти, наприклад фільми або ця реконструкція, з повагою та шаною, до жертв не мають нічого спільного.

Реконструкція Волинської трагедії у Радимно відбудеться 20 липня. Почнеться перед сутінками і буде тривати кілька хвилин. Буде підпалено декілька спеціально побудованих дерев'яних будинків, що нагадують село на Волині.

Місцева влада Стальова Воля підтримали ідею реконструкції волинських подій і виділила на її проведення 5 тисяч злотих (1,5 тисячі доларів). У підготовку ініціативи фінансово втягнулися кресовьяни з усього світу. Патроном цієї реконструкції буде Польське радіо Жешув.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі покажуть реконструкцію "Волинської різанини"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути