Ексклюзиви
середа, 14 червня 2006 10:12

У Петербурзі Путін та Саакашвілі провели переговори

Президент РФ Володимир Путін на прес-конференції за підсумками зустрічі з президентом Грузії Михайлом Саакашвілі в Санкт-Петербурзі повідомив, що відносини між двома країнами в політичній сфері складаються ненормально.

- Я дуже радий, що зустріч відбулася, оскільки ми проаналізували те, як непросто складаються російсько-грузинські відносини, поговорили про можливі шляхи не тільки у встановленні, але і розвитку наших зв"язків, - пояснив президент Росії.

Грузинський президент у свою чергу визнав, що "в російсько-грузинських відносинах за останній час накопичилося багато невирішених проблем, що є предметом заклопотаності".

За словами Путіна, і Росія, і Грузія повинні зробити кроки, направлені на стабілізацію відносин між Москвою та Тбілісі, і створити хороші умови для розвитку двосторонніх зв"язків. Під час зустрічі президенти двох країн домовилися про те, як поліпшити механізми взаємодії.

- Розмова була відкритою та корисною, направленою на те, щоб подолати цей стан, - відзначив російський президент. Відповідаючи на питання, чи стали ближчими Москва і Тбілісі після цих переговорів, Путін заявив: "Я був у Сочі. Там пішки можна дійти - це взагалі не проблема".

Після цих слів Саакашвілі нагадав, що до Сочі найближче знаходиться Абхазія, і відмітив, що Путін "тільки що підтвердив територіальну цілісність Грузії".

Російський президент уточнив, що вирішувати питання про незалежність Абхазії і Південної Осетії треба з урахуванням думки їх народів.

- З чого б ми не почали, якщо ми хочемо вирішувати демократичним способом, ми повинні починати з думки народу, - пояснив Путін.

- Грузія налаштована на мирний, прогресивний діалог, в першу чергу за участю Росії, - додав Саакашвілі. За його словами, історично проблеми Кавказу вирішувалися правильно і безболісно, коли в процесі брала участь Росія.

- На жаль, сьогодні такої координації немає і нам хотілося б налагодити таку координацію, - сказав грузинський лідер, відзначивши, що "ніхто не зацікавлений в розпалюванні конфліктів".

Президент РФ подякував президентові Грузії за енергійні кроки в боротьбі з фальсифікацією винної продукції.

- Справитеся з цією проблемою (у Грузії), і не буде питань з доступом на ринки Російської Федерації, - пообіцяв Путін.

- Я сподіваюся, що це питання буде вирішене, тому що воно (вино) у нас може закінчитися. Я не хочу, щоб Росія залишилася без вина, - сказав у свою чергу Саакашвілі.

Нагадаємо, що в ході зустрічі російського і грузинського президентів сторони не планували підписання яких-небудь документів. Домовленість про зустріч російського і грузинського лідерів в рамках Петербурзького економічного форуму була досягнута в ході телефонної розмови 3 червня, яка відбулася за ініціативою грузинської сторони. Це вже четверта зустріч двох президентів, пише Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Петербурзі Путін та Саакашвілі провели переговори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути