Ексклюзиви
субота, 03 травня 2008 10:33

У Новій Зеландії спіймали 9-метрового кальмара (ФОТО)

29 квітня група вчених з Національного музею Тепапа у Веллінгтоні (Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa) завершила процедуру розмороження гігантського кальмара і приступила до його вивчення. Величезний кальмар був спійманий риболовецьким судном недалеко від Антарктики в лютому 2007 року. У Новій Зеландії відзначають, що сьогодні про крупних кальмарів і восьминогів відомо дуже мало, оскільки вони мешкають на глибині і лише в дуже обмежених регіонах.

Довжина гігантського кальмара, наукова назва якого "Mesonychoteuthis hamiltoni", складає майже 9 метрів, а вага - 495 кілограм. Агентство Reuters повідомляє, що це найбільший зі всіх коли-небудь спійманих, дорослий кальмар, що найкраще зберігся.

За словами біологів з Університету Окленда (Oakland University of Technology), щупальці кальмара забезпечені гострими зазублинами за допомогою яких морський мешканець міг буквально впиватися в свою жертву. З урахуванням м"язової маси і довжини щупалець, він міг запросто переламати хребет 2-метрової риби, говорять учені.

Учені упевнені, що за життя кальмар був досить небезпечним хижаком, оскільки всі природні навики і "інструменти" для полювання у тварини присутні. Також учені говорять, що кальмар володів дивовижно великими очима - діаметр очного яблука складає 27 см.

На думку дослідників, в глибоководних регіонах між Антарктидою і Новою Зеландією обов"язково повинні бути і крупніші особини - до 12-13 метрів в довжину і вагою в 750 - 1000 кг. Після завершення вивчення гігантський кальмар буде збережений в музеї в спеціальній цистерні з формаліном і виставлений на загальний огляд, повідомляє Etoday.

Зараз ви читаєте новину «У Новій Зеландії спіймали 9-метрового кальмара (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути