Ексклюзиви
понеділок, 04 липня 2011 16:49

У Німеччині помер останній принц Австро-Угорщини

У Німеччині помер останній принц Австро-Угорщини

Сьогодні у Німеччині помер останній наслідний принц Австро-Угорщини, голова дому Габсбургів - Отто фон Габсбург. Йому було 98 років.

Він помер у своєму баварському будинку в Пекінгі на Штарнбергському озері в оточенні рідних і близьких.

Отто фон Габсбург - старший син останнього австрійського кайзера Карла I і герцогині Зіти Пармської - народився 20 листопада 1912 року в ніжнеавстрійском Райхенау. Згідно законів Австро-Угорщини, мав наслідувати на престолі свого батька.

Після розпаду Австро-Угорської імперії сім'ю відправили на заслання спочатку до Швейцарії, а потім на Мадейру, де Карл I помер в 1922 році.

Наслідний принц виріс в Іспанії та Бельгії. У середині 30-х захистив дисертацію з політико-соціальної тематики в університеті Левена (Бельгія). Отто фон Габсбург активно боровся проти німецьких націонал-соціалістів, намагаючись перешкодити аншлюсу Австрії. Під час Другої світової війни виїхав з Європи до США.

У 50-х роках Отто фон Габсбург разом зі своєю дружиною поселився в Баварії і з тих пір віддав всі зусилля справі політичного об'єднання Європи. З 1979 по 1999 рік був депутатом Європарламента. До 2004 року протягом більше тридцяти років обіймав посаду почесного президента Міжнародного пан'європейського союзу.

У 1989 році Отто фон Габсбург став одним з головних ініціаторів та організаторів так званого "Пан'європейського пікніка" на австро-угорському кордоні, в ході якого був відкритий кордон між двома державами.

Протягом майже 50 років Отто фон Габсбургу було заборонено в'їзд в Австрію. Австрійські власті дозволили в'їзд лише в 1966 році, після довгого судового розгляду.

Українська католицька церква називає Отто фон Габсбурга "великим приятелем України, який гаряче боронив європейський вибір нашої батьківщини".

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині помер останній принц Австро-Угорщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути