неділя, 17 серпня 2008 12:47

У ніч на 17 серпня відбулося часткове затемнення Місяця

Минулої ночі відбулося часткове місячне затемнення, яке можна було побачити на території Європи, частково Росії, Африки і частково Азії, проте краще всього воно було видимим з афінського Акрополя, де на вході до оглядових майданчиків утворилися великі черги.

Ще до початку затемнення натовпу жителів Афін і туристів спрямувалися до Акрополя. Адміністрація музею просто неба була вимушена час від часу обмежувати доступ на "священну скелю", закриваючи залізні ворота для проходу.

Учені говорять, що конфігурація і траєкторія рухів планет така, що дуже часто місячне затемнення йде за сонячним. Так стало і на цей раз. Рівно два тижні тому жителі планети могли спостерігати повне сонячне затемнення.

Максимальна фаза (81 відсоток) місячного затемнення довелася на 21:10 по усесвітньому часу. C Землі спостерігачі у цей момент змогли побачити лише верхню частину Місяця. Тіньова фаза закінчилася в 01:44, а напівтіньова і затьмарення в цілому - в 02:57.

Оскільки небо в ніч на 17 серпня було безхмарним, москвичі і жителі південних частин європейської території Росії також змогли побачити затемнення.

Як правило, місячне затемнення спостерігається на половині території Землі (там, де на момент затемнення ніч). Вид затіненого Місяця з будь-якої точки спостереження однаковий. Максимальна теоретично можлива тривалість повної фази місячного затемнення складає 108 хвилин; таким було, наприклад, місячне затемнення 16 липня 2000 року.

Під час затемнення (навіть повного) Місяць не зникає повністю, а стає темно-червоним. Цей факт пояснюється тим, що Місяць навіть у фазі повного затемнення продовжує освітлювати. Сонячні промені, що проходять по дотичній до земної поверхні, розсіваються в атмосфері Землі і за рахунок цього розсіяння частково досягають Місяця. Оскільки земна атмосфера найбільш прозора для променів червоно-оранжевої частини спектру, саме ці промені більшою мірою досягають поверхні Місяця при затемненні, що і пояснює забарвлення місячного диска, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «У ніч на 17 серпня відбулося часткове затемнення Місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути