пʼятниця, 10 червня 2022 13:32

Спецтема: Війна Росії проти України

У МОЗ пояснили, кого з медиків на захоплених територіях вважатимуть зрадниками

У МОЗ пояснили, кого з медиків на захоплених територіях вважатимуть зрадниками
Зарплатня від російських окупантів не є співпрацею. Фото: pixabay.com

Якщо лікар виконує свої обов'язки на тимчасово захопленій чи окупованій території, а також забезпечує життєдіяльність лікарні, його не вважатимуть колаборантом.

Якщо медик бере в окупантів ліки чи бензин - це також не співпраця із загарбниками, заявив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко в інтерв'ю "Українській правді".

"Коли окупанти кажуть: "Ми вам платимо зарплату, а ви перебуваєте на території закладу", я, як міністр охорони здоров'я, відстоюватиму, що це не є співпрацею з окупантами. Тому що в медиків немає іншого виходу", - каже міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОЗ розповіли про наслідки впливу війни на психіку українців

Водночас Україна продовжує виплачувати заробітну плату медичним працівникам, які перебувають в окупації. Отримання платні від окупантів Ляшко також не вважає злочином, оскільки на захоплених територіях може не бути доступу до банкоматів чи обігу українських карток.

"Зарплатня від російських окупантів не є співпрацею. Це просто виживання доти, доки Збройні сили України не прийдуть і не звільнять територію. Головне, не визнавати окупанта господарем", - вважає Ляшко.

Людина вважатиметься колабораціоністом, якщо проявить ініціативу, щоб її призначили керівником медзакладу. Зрадниками є ті, хто співпрацює з окупаційною владою з політичних мотивів та визнає законність окупації.

В Україні від рук російських окупантів загинули щонайменше 11 медичних працівників. Повністю знищено понад 100 медичних закладів, а ще 627 - пошкоджені.

Ворог розстріляв чи захопив понад 200 автомобілів екстреної медичної допомоги. Щодо аптечної мережі, зруйновано 27 аптек, а 396 пошкоджені.

Зараз ви читаєте новину «У МОЗ пояснили, кого з медиків на захоплених територіях вважатимуть зрадниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути