середа, 09 липня 2008 13:44

У Москві масово крадуть бетономішалки для Сочі

Викрадення спецтехніки - автокранів, бетономішалок, самоскидів і екскаваторів виявився вигіднішим і безпечнішим, ніж крадіжка дорогих легкових авто. На думку експертів, бум крадіжок будівельних машин пов"язаний з їх дорожнечею і дефіцитом, а також викликаний сплеском будівництва в країні і зведенням олімпійського комплексу в Сочі. Крім того перевіркою документів на спецавтомобілі сьогодні займаються не співробітники ДПС, а Ростехнагляд, у якого досі немає навіть власної бази крадених автомобілів, пише РБК daily.

Останнім часом в Москві почастішали випадки угону будівельної техніки. У виховательки московського дитсадка викрали бетономішалку. З будмайданчика на Варшавському шосе злочинці погнали автокран КАМАЗ, побивши водія. Украдений автокран виявився шостим за півтора місяці. Окрім автокранів цього року в Москві було погнано 29 самоскидів КАМАЗ, 21 вантажівку з причепом і три бетономішалки - більше, ніж за весь минулий рік. Ще крітічней ситуація в Підмосков"ї, де з початку року зникли в невідомому напрямі близько 60 вантажівок і більше 20 одиниць іншої будівельної техніки

Експерти пов"язують сплеск угонів з будівельним бумом і олімпійським будівництвом в Сочі. В умовах дефіциту спецтехніки, коли черги на новий автокран у ділерів розтягуються на декілька місяців, викрадення КАМАЗів виявляються вигіднішими, ніж викрадання представницьких авто.

Найчастіше викрадачі беруть машину в оренду, здійснюють банальний розбій або крадуть конкретну машину під замовлення. Потім її поміщають в "відстійник", поки вона не загубиться в "гаїшному" орієнтуванні. На місці її перефарбовують, міняють серійні номери, паралельно готують "чисті" документи і лише потім відправляють замовникові. За інформацією ГІБДД, більшість вантажівок відправляються на південь. Окрім Чечні, Дагестану, Інгушетії і Кабардино-Балкарії популярним напрямом стало олімпійське Сочі, що перетворилося на одне велике будівництво.

Звичайний КАМАЗ коштує сьогодні не менше 1,2 млн р., самоскиди і бетономішалки - до 3 млн, екскаватор - 9 млн. Вартість бульдозера, асфальтоукладальника або автокрана доходить до 12 млн р. Загальний збиток від "спецугонів" тільки в ГУВС Москви оцінюють більш ніж в 1 млрд крб. і визнають, що шукати будівельну техніку набагато важче, ніж дорогі іномарки. Внутрішній статистиці ГУВС повертається менше 10% погнаного спецтранспорту.

Зараз ви читаєте новину «У Москві масово крадуть бетономішалки для Сочі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути