понеділок, 07 грудня 2009 16:09

У Молдові вдруге не змогли обрати президента

У Молдові вдруге не змогли обрати президента

У Молдові провалилася друга спроба затвердити кандидата в президенти. За кандидатуру представника нової правлячої коаліції, лідера Демократичної партії Маріана Лупу, проголосували всього 53 депутати. Для того, щоб стати президентом, йому потрібен був щонайменше 61 голос.

Власних голосів для обрання Лупу правлячій коаліції не вистачило. А депутати від Партії комуністів республіки Молдова (ПКРМ), яка за підсумками нещодавніх парламентських виборів опинилася в опозиції, підтримати його кандидатуру відмовилися. Колишні товариші звинувачують його в "зраді" (Лупу, нагадаємо, перед липневими виборами відмежувався від комуністів і перейшов на сторону їхніх політичних опонентів).

Провал другого голосування по кандидатурі президента означає, що тепер, згідно з конституцією, парламент країни буде розпущений і в Молдові пройдуть нові вибори. Правда, з урахуванням того, що двічі за рік розпускати парламент не можна, повноваження палати можуть бути припинені не раніше червня 2010 року.

Зі свого боку, представники правлячої коаліції, в яку входять чотири партії, неодноразово заявляли, що постараються уникнути дострокових виборів до парламенту. Зокрема, вони планують змінити процедуру виборів президента (так, щоб для перемоги кандидатові вистачило б простої більшості голосів) або взагалі зробити президентські вибори всенародними. За ініціативою спікера парламенту Міхая Гімпу, який тимчасово виконує обов"язки глави республіки, для підготовки поправок в конституцію минулого тижня була створена спеціальна комісія.

Політична криза в Молдові тягнеться вже більше півроку. Весною 2009 року спроба комуністів обрати президента провалилася через бойкот опозиції. Проте новий розклад сил після минулих в липні парламентських виборів так і не дозволив жодній зі сторін отримати остаточну перемогу над опонентами, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Молдові вдруге не змогли обрати президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути