вівторок, 16 травня 2023 11:28

Спецтема: Війна Росії проти України

У Міноборони сказали, скільки F-16 Київ планує отримати від партнерів

У Міноборони сказали, скільки F-16 Київ планує отримати від партнерів
Велика Британія, Італія, Франція та Німеччина не можуть запропонувати Києву F-16. Фото: eastnews.ua

Україна розраховує отримати від країн-партнерів близько 40-50 сучасних винищувачів F-16.

Це дасть змогу сформувати три-чотири ескадрильї для захисту українського неба, заявив радник міністра оборони України Юрій Сак, передає Politico.

"Президент Володимир Зеленський хоче, щоб бойові літаки були головною темою порядку денного на саміті G7 у Хіросімі. А потім на щорічному саміті НАТО в Литві у липні. Західні лідери запевнили його під час останнього європейського туру, що обговорять це питання найближчим часом", – йдеться у повідомленні.

Велика Британія, Італія, Франція та Німеччина не можуть запропонувати Києву F-16. Водночас Сак зазначив, що ці країни мають важливий голос у міжнародній коаліції.

"Україна хотіла б, щоб вони заохочували таких союзників, як США та Туреччина. Україна хоче загалом від 40 до 50 F-16, щоб сформувати ескадрильї для захисту свого неба від російських бомбардувань", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика Британія надасть Україні бойові дрони великої дальності

Потреба в сучасних реактивних літаках стала гострішою після того, як у березні російські ВПС почали широко використовувати керовані плануючі бомби, які досягають цілей на великих відстанях.

"Наразі в України немає нічого, щоб зупинити російські літаки, які їх переносять. Якщо порівняти з тим, що було три місяці тому, коли ми ще боролися за танки, то сьогодні всі говорять про коаліцію винищувачів – це дуже багатообіцяючий знак. Ми розуміємо, що наша протиповітряна оборона не буде повною без винищувачів, F-16. Усі розуміють, що тема назріла для обговорення і ніхто не казав, що це неможливо", – пояснив Сак.

Велика Британія влітку розпочне навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Лондон також співпрацює з іншими країнами щодо постачання Києву таких літаків.

Зараз ви читаєте новину «У Міноборони сказали, скільки F-16 Київ планує отримати від партнерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути