Ексклюзиви
неділя, 14 липня 2024 23:36

Спецтема: Війна Росії проти України

У Міноборони пояснили, що чекає на військовозобов'язаних, які не оновлять свої дані до 16 липня

У Міноборони пояснили, що чекає на військовозобов'язаних, які не оновлять свої дані до 16 липня
Після 17 липня проти громадян, які не оновили свої дані, відкриють провадження про адмінпорушення. Фото: Генштаб

Громадян, які не оновлять свої військово-облікові дані до 16 липня 2024 року, зобов'яжуть сплатити штрафи від 17 000 до 25 000 гривень.

Продовження терміну оновлення даних в Міноборони не підтримують. Кажуть, що часу для цього було достатньо. Про це розповів директор департаменту кадрової політики Міноборони Марк Андрусяк.

Він пояснив, що закон України та інші нормативно-правові акти не передбачають процедури автоматичного накладання штрафів. Передбачено штрафи за адміністративні правопорушення протягом трьох місяців від моменту виявлення правопорушення до одного року з моменту його вчинення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мільйони українців не встигнуть оновити дані в ТЦК - нардеп

Андрусяк зазначив, що на сьогодні передбачена обов'язкова вимога оновити дані протягом 60 діб. Можливості продовження цього терміну на період лікування чи певних інших обставин законодавством не передбачені.

Після 17 липня проти громадян, які не оновили свої дані, будуть відкриті провадження про адміністративні правопорушення. Водночас громадяни можуть оскаржити такі рішення в суді, надаючи підтверджувальні документи про те, що вони не могли це зробити своєчасно.

Такі повноваження мають виключно ТЦК. Виявити правопорушення може технічний працівник. За інформацією, яка є в системі "Оберіг", він може побачити це правопорушення, документально оформити його і передати керівнику ТЦК для складання протоколу.

Законом передбачено, що оновлення даних громадянами – це окремий вид військового обов'язку. А ще один обов'язок – проходження медичного огляду. Таким чином, це два різні обов'язки, і окремі правопорушення передбачають окремі штрафи.

У Міноборони окремо наголосили, що при поновленні даних проходження військово-лікарської комісії не вимагається. Проходження ВЛК необхідне лише після отримання відповідної повістки.

Станом на 14 липня близько 3 млн громадян оновили свої дані, проте потреба Сил оборони у мобілізації є значно меншою, тому не всі громадяни будуть призвані на військову службу, зауважив представник МО.

В Україні діють воєнний стан і загальна мобілізація військовозобов'язаних.

18 травня набув чинності закон про мобілізацію. До 16 липня усім військовозобов'язаним, призовникам і резервістам віком від 18 до 60 років необхідно оновити свої дані через застосунок Резерв+, у ЦНАПі чи в ТЦК.

Зараз ви читаєте новину «У Міноборони пояснили, що чекає на військовозобов'язаних, які не оновлять свої дані до 16 липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути