вівторок, 18 травня 2010 11:15

У Мексиці знайшли найдавніше поховання Месоамерики

У Мексиці знайшли найдавніше поховання Месоамерики

Мексиканські археологи виявили на півдні Мексики найдавніше поховання в піраміді, повідомляє Національний інститут антропології та історії Мексики.

Сенсаційне відкриття було зроблене під час розкопок в археологічній зоні Чіапа де Корсо (Chiapa de Corzo).

Учені припускають, що похованню 2000 років і воно найдавніше в історико-культурному регіоні Месоамерика, який простягається від центральної частини Мексики до Гондурасу і Нікарагуа.

В одній з пірамід заввишки близько семи метрів було виявлено захоронення розміром три на чотири метри з рештками трьох людей. Один з скелетів, на думку вчених, належить п'ятдесятирічному чоловікові. Багаті розсипи нефриту, бурштину та перлів навколо його решток дозволяють припустити, що похований міг бути верховним жерцем або правителем відомого в стародавні часи поселення Чіапа де Корсо. Інші рештки - фрагменти скелетів дитини і молодої людини, які, ймовірно, були принесені в жертву.

Поруч з похоронною камерою знайшли гробницю з рештками жінки середнього віку.

На думку вчених, нинішнє відкриття доводить, що піраміди в Чіапа де Корсо були використані для поховання за тисячу років до того, як цивілізація майя стала будувати царські гробниці.

Знайдені предмети і прикраси свідчать про активні торгові зв'язки місцевого населення з сусідами з центральної частини Мексики і Гватемали, де були великі поклади нефриту.

РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «У Мексиці знайшли найдавніше поховання Месоамерики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути