субота, 29 грудня 2007 16:22

У Мадриді люди з вадами слуху "побачать" бій новорічних курантів

У Мадриді люди з вадами слуху "побачать" бій новорічних курантів

У іспанському Мадриді вперше в історії Новий рік на центральній площі зустрічатимуть разом з глухими. Гігантський екран замінить для людей без слуху бій курантів.

Власті Мадрида надали глухим унікальну можливість участі в спільній зустрічі Нового року на Пуерта-дель-Соль - головній площі столиці. Там знаходяться будівля мерії і величезний годинник, за боєм якого іспанці 31 грудня традиційно відзначать настання 2008 року.

Цього разу на будівлі встановлять екран, на який буде спроектована секундна стрілка, що світиться. Вона переміщатиметься синхронно з кожним ударом годинника.

Таким чином, люди з порушеннями функцій органів слуху зможуть прийти на Пуерта-дель-Соль і дотримати давню традицію, згідно якої потрібно встигнути з"їсти 12 виноградин під бій годинника. Кожна ягода символізує один з дванадцяти прийдешніх місяців.

Не кожна людина встигає з"їсти дюжину виноградин за покладений час, а орієнтуватися в бою курантів не завжди вдається і людям з гострим слухом. Часто величезні натовпи народу на головній площі столиці створюють шум, що перекриває удар годинника.

З Пуерта-дель-Соль починається відлік іспанських доріг і нумерація вулиць Мадрида. З "площею Сонця" пов"язана більшість значущих подій в історії міста і країни. Так, на Пуерта-дель-Соль запалився перший в королівстві газовий ліхтар, було проведено перше електроосвітлення, починалися перші маршрути конки і трамваїв.

Під площею була прокладена перша лінія столичного метрополітену. Головний годинник країни розташований на будівлі "Будинку пошти", де в башточці з сферичним куполом встановлена куля на стіні. Коли наступає полудень, куля опускається "сама собою", повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «У Мадриді люди з вадами слуху "побачать" бій новорічних курантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути