вівторок, 03 лютого 2009 14:18

У лютому в Україні подорожчає хліб

У лютому зростання цін на хліб і хлібобулочні вироби зачепить всю Україну. Такий прогноз генерального директора об"єднання "Укрхлібпром" Олександра Васильченка.

При цьому він зазначає, що зараз зростання цін на хліб сталося тільки в Криму. "У січні в Криму на 3-12% подорожчав батон з борошна вищого ґатунку. По всій країні хліб у лютому подорожчає мінімум на 5%", - сказав О.Васильченко.

За словами О.Васильченка, зараз виробництво хліба зовсім не дотується з місцевих бюджетів, навіть у Києві. Соціальні сорти хліба для пекарів збиткові, а сама галузь дуже низькорентабельна, на рівні 2%.

У столиці, де хліб був традиційно одним із найдешевших у країні, виробники про подорожчання наразі не говорять. "Ми не робимо ніяких заяв, тому що поки очевидних причин для подорожчання не бачимо. На початку місяця розрахунки ще не готові, тому говорити про можливе подорожчання рано", - повідомила прес-секретар "Київхліба" Наталія Лук"янова.

Незважаючи на те, що, згідно з офіційними даними, в Україні зафіксований один із найбільших врожаїв зерна, а ціни на пшеницю як мінімум на 1/3 нижче, ніж у минулому році, пекарі знову говорять про можливе подорожчання хліба. Аргументи пекарів такі: подорожчали енергоносії і валютні кредити, які треба віддавати. Виручку за проданий хліб пекарі отримують у гривнях. "Крім цього, у нас імпортне обладнання. Зараз підприємствам довелося зупинити всі проекти реконструкції. Високоякісної пшениці мало, всього 11% від обсягу врожаю, і при цьому вона ще вивозилася. А газ у цьому році подорожчає для нас на 40%", - каже віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів Борис Шестопалов. За його словами, саме газ буде причиною першої хвилі подорожчань, вже у першій декаді лютого.

Нагадаємо, експерти галузі зазначають, що у собівартості буханця газ становить тільки 10%, ще 50% - мука, 30% - зарплата працівників і 10% - дріжджі, сіль, витрати на бензин. Пекарі, проте, наполягають на тому, що повинні подорожчати навіть соцсорти, щоправда, не набагато - усього на 4-12 копійок, інші - на 10-30 копійок, залежно від рецептури. Загалом же, за словами Б.Шестопалова, протягом року хліб не повинен подорожчати більше, ніж на 20%.

Як повідомлялося раніше, підвищення цін на природний газ в Україні може призвести до зростання цін на хліб до 5%. Про це заявили експерти Української аграрної конфедерації (УАК). За даними УАК, в січні поточного року ціни на газ для хлібопекарів вже виросли майже в 1,5 разу - до 2800 грн/1 тис. Куб. При цьому конфедерація підкреслює, що в більшості регіонів місцеві органи влади ввели граничні рівні рентабельності виробництва хліба на рівні 5-8%.

З урахуванням обмеженого рівня рентабельності виробництва хліба і з урахуванням 5%-го зростання цін на хліб, слід чекати, що виробництво його буде неприбутковим.

На думку експертів УАК, ситуація також посилюється зниженням купівельної здатності населення.

За матеріалами Интерфакс-Украина, Сегодня

Зараз ви читаєте новину «У лютому в Україні подорожчає хліб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути