вівторок, 25 грудня 2012 15:19

У Львові В'ячеслава Чорновола назвали "українським Вацлавом Гавелом"
14

Сьогодні лідеру Народного руху України В'ячеславу Чорноволу виповнилося б 75 років
Фото: Валерій Шмаков
Сьогодні лідеру Народного руху України В'ячеславу Чорноволу виповнилося б 75 років
Сьогодні лідеру Народного руху України В'ячеславу Чорноволу виповнилося б 75 років
Сьогодні лідеру Народного руху України В'ячеславу Чорноволу виповнилося б 75 років
Сьогодні лідеру Народного руху України В'ячеславу Чорноволу виповнилося б 75 років

У Львові вшановували пам'ять видатного українського діяча та борця за незалежність покладанням квітів до його пам'ятника, що навпроти Львівської обласної ради. Вчора, 24 грудня, лідеру Народного руху України, Герою України В'ячеславу Чорноволу виповнилося б 75 років.

В рамках урочистих заходів покладено квіти до меморіальної дошки Чорноволу на будинку Львівської обласної державної телерадіокомпанії, де він раніше працював.

Окрім цього, в Музеї визвольної боротьби України відбулося урочисте відкриття стаціонарної виставки "В'ячеслав Чорновіл: політик, правозахисник, журналіст". А увечері близько сотні активістів НРУ пройшлися центром Львова із запаленими лампадками в пам'ять про свого лідера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Живого Чорновола Кучма остерігався б, навіть перемігши на виборах – Тарас Чорновіл

"З іменем В'ячеслава Чорновола пов'язане відродження нашої державності. Він творець цієї незалежності. Можна багато говорити про нього як про літератора чи журналіста, політика чи громадського діяча, але в першу чергу напевно треба сказати про його людські риси. Він був надзвичайно відкритою, доброю людиною і таким його і сприймали. Іноді він можливо лякав своєю завзятістю і затятістю. Але разом з тим він своїм словом і вчинком запалював вогонь свободи і віри в себе, в свої сили. Всі мабуть пам'ятають його слова – "Україна починається з тебе"", - зазначив голова Народного Руху України Василь Куйбіда.

Для правозахисника, дисидента та політв'язня Михайла Гориня, який працював разом із Чорноволом, останній є громадянином України з великої букви, який став в ряд з найвизначнішими діячами тогочасної Східної Європи як Вацлав Гавел та Лех Валенса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Атени Пашко покійний В'ячеслав Чорновіл лише раз прийшов уві сні

"Тамті отримали мандат від свого народу і виконали ту місію, яка була на них покладена. А Україна не спромоглася дати той мандат Чорноволу, аби він у 1991 році став Президентом. Не судилося…", - відзначив Михайло Горинь.

У заході також взяв участь і колега В'ячеслава Чорновола по визвольній боротьбі, поет та прозаїк, лауреат національної премії Україні ім. Т. Шевченка Ігор Калинець.

Зараз ви читаєте новину «У Львові В'ячеслава Чорновола назвали "українським Вацлавом Гавелом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути