вівторок, 10 травня 2016 09:00

У Львові вшанували пам'ять в'язнів нацистського концтабору та жертв НКВС
10

Фото: Валерій Шмаков

8 травня, з нагоди Дня пам'яті та примирення у Львові на території колишнього концентраційного табору "Шталаг-328" відбулося покладання квітів до Пам'ятного хреста за загиблими під час Другої Світової війни.

Ветерани, представники влади, консульських установ, громадські діячі, духовенство, молодіжні організації запалили лампадки біля Пам'ятного хреста та провели екуменічну панахиду.

З часу заснування німецького табору Шталаг-328 на території Цитаделі в ньому утримувалися ув'язнені військовополонені Червоної Армії, у тому числі росіяни, українці, євреї та інші. А з 1942 по 1944 також військовополонені громадяни Франції, згодом після капітуляції Італії – інтерновані італійські солдати і офіцери. За всю історію існування концтабору, тут загинуло понад 140 тисяч осіб.

Також сьогодні відбулось громадське віче на подвір'ї Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького".

В Тюрмі на Лонцького в часи першої радянської окупації протягом 1939-1941 рр. розміщувалися обласне управління НКВС та в'язниця № 1, розрахована на 1500 в'язнів, проте реальна їх кількість була значно вищою. Влітку 1941, на початку німецько-радянської війни, перед відступом радянської влади у в'язниці № 1, як і в інших в'язницях Львова та Західної України, відбувалися масові розстріли в'язнів. "Тюрма на Лонцького" перетворилася на справжній конвеєр смерті. За кілька днів з 24 по 28 червня енкаведисти розстріляли тут 1 681 особу.

"У 1941 році моя мама приїхала з Ходорова шукати свого брата – молодого студента львівського університету, який був закатований в цій тюрмі. Та трагедія дуже важко відбилася на нашій родині. До сих пір коли я ходжу по Львову, то не маю певності що не зустрічаю нащадків тих карателів, які мають на меті продовжити їхні помисли. А жодного суду над енкаведистами не відбулося досі!", - зазначив у своєму виступі поет і політв'язень Ігор Калинець.

Відтак, на знак поваги до загиблих у роки Другої світової війни на подвір'ї "Тюрми на Лонцького" провели акцію "Вінок пам'яті". Учасники вплели червоні маки на імпровізовану стіну пам'яті з колючого дроту. Як відомо, червоний мак – міжнародний символ пам'яті жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів.

Читайте також: Загиблих бійців АТО на цвинтарі у Львові вшанували вистрілами петард

Зараз ви читаєте новину «У Львові вшанували пам'ять в'язнів нацистського концтабору та жертв НКВС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути