понеділок, 26 квітня 2010 09:19

У Лондоні помер відомий представник літератури "розсерджених"

У Лондоні помер відомий представник літератури "розсерджених"

Відомий британський письменник Алан Сіллітоу помер у віці 82 років в лондонському госпіталі Charing Cross, повідомляє в понеділок газета Times.

Алан Сіллітоу належав до так званих "розсерджених молодих людей" (Angry young men) - групи англійських письменників, котрі заявили про себе в 1950-х роках. Основною темою творчості цих авторів був протест героя - освіченого хлопця, часто вихідця з робочого класу, - проти дійсності післявоєнної Великої Британії, тієї самої епохи, в яку жили і творили самі літератори.

Сіллітоу, який народився в березні 1928 року в місті Ноттінгем, сам був сином робочого. Сім"я жила бідно, батько майбутнього письменника пив і нерідко бив матір. У 14 років Алан був вимушений залишити школу і почати заробляти на життя. Спочатку він трудився на місцевому підприємстві з виробництва велосипедів, потім поступив на службу в Королівські військово-повітряні сили Великої Британії в якості радиста.

Коли Алану Сіллітоу виповнилося 20 років, він захворів на туберкульоз і потрапив до лікарні. Саме ця подія і стала поворотним моментом в біографії Сіллітоу. Лікування продовжилося більше року, весь цей час молодий чоловік жадібно читав і вперше спробував писати сам. Так почалася літературна кар"єра талановитого і плодовитого драматурга, поета і романіста Сіллітоу завдовжки більш ніж в 50 років.

Серед найвідоміших творів цього автора романи "В суботу увечері, в неділю вранці" і "Самота бігуна на довгі дистанції" (1959 рік).

Ці книги принесли йому першу славу і визнання читачів, обидва романи були екранізовані.

Алан Сіллітоу був одружений на поетесі, письменниці і перекладачці Рут Фейнлайт, у нього залишилися двоє дітей.

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «У Лондоні помер відомий представник літератури "розсерджених"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути