четвер, 20 травня 2010 12:54

У Литві свастику визнали історичною спадщиною країни

У Литві свастику визнали історичною спадщиною країни

Литовський суд визнав свастику, яку несли на ході четверо жителів міста, не символом нацистської Німеччини, а історичною спадщиною Литви. У результаті суд закрив справу про адміністративне правопорушення, заявивши, що зображення свастики - це цінні символи культури балтів, які пізніше привласнили та використали інші народи.

Розгляд у справі почався після того, як в лютому цього року, в день відновлення незалежності Литви, група молодих людей прийшла на святковий мітинг з плакатами, на яких була зображена свастика.

Інші учасники мітингу викликали поліцію, і молоді люди були затримані, їх звинуватили у пропаганді нацизму. Але суд вирішив, що свастика, яка в старовину була символом Сонця, не заборонена.

"Є в Литві правосуддя. Бачите, як вийшло, ми не знаємо свою історію", - сказав, почувши рішення суду Лінас Зеняускіс.

Молоді люди принесли щити із зображенням свастики на суд як речові докази, повідомляє Delfi. Ці "древні знаки предків", переконані захисники свастики, "пізніше запозичали і підробили інші народи". "Це символ будови світу, а не фашизму", - сказав Мілвідас Юшкаускас з Вільнюса, який супроводжував своїх однодумців.

Він показав довідки Міністерства культури про старовинні персні, знайдені в Кернаві, брошки, браслети із зображенням свастики.

Офіційних коментарів на це рішення суду від Євросоюзу, в якому перебуває Литва, так і не послідувало.

Відзначимо, що влітку 2008 року Сейм Литви вніс поправки до Кодексу про адміністративні правопорушення, згідно з якими на зборах та інших публічних заходах у Литві заборонено використовувати нацистську і комуністичну символіку, яка може сприйматися як пропаганда нацистських і комуністичних окупаційних режимів.

У законі перераховано, що, зокрема, заборонено використання таких символів, як нацистська свастика, радянський серп і молот, радянська червона зірка. Крім того, заборонено виконання гімнів нацистської Німеччини, СРСР і Литовської РСР.

РБК, NEWSru

Зараз ви читаєте новину «У Литві свастику визнали історичною спадщиною країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути