понеділок, 14 червня 2010 09:08

У Колумбії звільнили заручників, викрадених 12 років тому

У Колумбії звільнили заручників, викрадених 12 років тому

Спецслужби Колумбії звільнили двох високопосадових офіцерів поліції і одного солдата, яких утримували в полоні повстанці з угрупування Революційні збройні сили Колумбії (ФАРК). Вони були захоплені бойовиками угрупування 12 років тому.

Генерала Луїса Мендіета, полковника Енріке Мурільо і сержанта Арбі Делгаду звільнили з табору повстанців у джунглях.

Поліція продовжує операцію зі звільнення четвертого заручника.

Президент Альваро Урібе повідомив журналістам, що операція планувалася декілька місяців.

У день визволення генералу Мендіета виповнилося 53 роки. Востаннє відомості про те, що генерал живий, надходили в 2008 році, коли був звільнений заручник, який передав лист сім'ї генерала. За словами президента Урібе, сержант Делгаду помер під час проведення операції.

Мендьета і Мурільо потрапили в полон до повстанців РЗСК у 1998 році, коли перший ще мав звання полковника поліції. Вже перебуваючи в полоні, Мендьета заочно отримав звання генерала, ставши найбільш високопоставленим офіцером, якого утримували повстанці.

РЗСК є найстаршим повстанським угрупованням в Колумбії. Заснована 45 років тому, ця організація спочатку ставила собі за мету боротьбу проти центрального уряду Колумбії, проте з часом зосередилася на відверто кримінальної діяльності - здирництві, наркоторгівлі і викраданнях людей.

З приходом до влади Альваро Урібе чисельність повстанців і їхня зона впливу істотно скоротилися, проте в руках у РЗСК як і раніше перебувають декілька сотень заручників.

Найвідомішою заручницею РЗСК була кандидат в президенти Колумбії Інгрід Бетанкур, викрадена у 2002 році і звільнена 2 липня 2008 внаслідок спецоперації.

BBC, Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «У Колумбії звільнили заручників, викрадених 12 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути