Ексклюзиви
пʼятниця, 04 квітня 2008 12:17

Колумбійські повстанці звільнять заручників тільки в обмін на полонених партизанів

Лідер колумбійських революціонерів Родріго Гранда відмовився звільнити важко хвору заручницю, екс-кандидата в президенти країни Інгрід Бетанкур. Він також заявив, що не пустить до неї представників гуманітарної місії.

Проте бунтівники готові до переговорів: за словами Гранда, Революційні Збройні Сили Колумбії (FARC) погодяться відпустити заручників в обмін на захоплених раніше урядовими військами членів FARC.

"Тільки в результаті обміну полоненими заручники в наших таборах стануть вільними", - сказав Гранда, повідомляє ВВС. Він додав, що їх не можна просити про "більшу кількість мирних жестів", оскільки революціонери вже проявили політичну добру волю, випустивши раніше цього року шістьох людей.

Бетанкур, яка є громадянкою і Франції, і Колумбії, вже шість років знаходиться в заручниках у партизан разом з іншими полоненими. Нещодавно стало відомо, що 46-річна жінка важко хвора. Її син Лоренцо Деллойе заявив журналістам, що його матері, щоб залишитися в живих, найближчим часом необхідно зробити термінове переливання крові. За його словами, вона страждає від гепатиту Б і тропічного шкірного захворювання.

Вчора, 3 квітня, з метою домогтись зустрічі із Бетанкур до Колумбії прилетіла гуманітарна місія, організована Францією, Іспанією і Швейцарією. Франція також оголосила, що тримає напоготів у Французькій Гвіані літак з необхідним медичним устаткуванням, щоб забрати полонянку у разі її звільнення.

Президент республіки Ніколя Саркозі у відео-зверненні закликав FARC звільнити Бетанкур і найслабших заручників. "Якщо Інгрід Бетанкур помре, це буде серйозною політичною помилкою, це буде злочином, за який керівник повстанців нестиме відповідальність", - заявив він.

Влада раніше пропонувала FARC обміняти заручників на членів угрупування, які зараз перебувають у в"язницях країни. Тепер, коли повстанці заявили про свою готовність на подібний обмін, наступний крок залишається за урядом Колумбії. Зазначимо, що президент Альваро Урібе категорично заперечував проти подібного розвитку подій. Водночас, днями він пообіцяв Франції "зробити все можливе" для звільнення Інгрід Бетанкур.

FARC налічують в своїх лавах більше 18 тисяч людей. Вони діють в основному у важкодоступних гірських районах і джунглях на заході Колумбії протягом вже понад 40 років. Окрім революційної боротьби, вони займаються вирощуванням коки, виробництвом кокаїну і їх контрабандою, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Колумбійські повстанці звільнять заручників тільки в обмін на полонених партизанів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути