пʼятниця, 18 червня 2021 03:00

У кого День Янгола 18 червня

У кого День Янгола 18 червня
18 червня іменинники Анастасія, Василина, Дорофій, Ігор, Костянтин, Леонід, Марк, Федір. Фото: unsplash.com

18 червня багатий на іменинників. Сьогодні День Янгола відзначають Анастасія, Василина, Дорофій, Ігор, Костянтин, Леонід, Маркіян (Марк), Федір.

Для тих, хто думає, як назвати дитину, Gazeta.ua пропонує дізнатися значення імен.

Анастасія - жіноча форма чоловічого імені Анастас, що походить з давньогрецької мови та долівно означає "воскресіння", або "повернення до життя".

Ім'я Василина є жіночою формою чоловічого імені Василь, яке походить від грецького слова базілеус - "цар". Тому можна вважати, що ім'я Василиса означає "царствена".

Чоловіче ім'я Дорофій походить від грецького Доротеос, що складається з дорос - "дар" та теос - "бог". Тож ім'я буквально перекладають як "дар Бога". Українські народні форми - Дорош, Дорохтей. Жіноча форма імені - Дорофея або Доротея.

Цікаво, що ім'я Доротей семантично тотожне імені Федор (Феодор,Теодор). Яке, складається з тих самих коренів, тільки у зворотньому порядку - теос та дорос.

Походження чоловічого імені Ігор є дискусійним. За одними даними, його виводять від давньоскандинавського Ingvarr, де частка інг означає "бог родючості", а варр - "уважний", "дбайливий". У давньоруській мові значення імені Ігор характеризується як "той, що оберігає ім'я бога". За іншою версією, Ігор – ім'я кельтського походження, споріднене з Iger, Inger, Ingar - має відношення не тільки до власних імен людей, але і до топонимів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День ангела 17 червня - як сьогодні назвати дитину

Чоловіче ім'я Костянтин має латинське походження, пов'язане з constantis - "постійний, стійкий". Жіноча форма імені - Констанція.

Чоловіче ім'я Леонід пов'язане зі словом leo, що означає "лев". Тож ім'я перекладається як "подібний леву", "левиний".

Чоловіче ім'я Маркіян (Марк) походить від присвійного прикметника до латинського імені Marcin або Martianus, що означає "той, хто належить Марсу", "присвячений Марсу". Маркіян є одним з декількох імен, які присвячені культу римського бога Марса, до них належать також імена Марко та Мартін.

18 червня церква молитовно вшановує священномученика Дорофея; преподобного авву Дорофея; Блаженного Костянтина, митрополита Києвського і всієї Руси; преподобного Федора Чудотворця.

Цього дня поминають преподобного Анувія і святих мучеників Маркіяна, Никандра, Іперехія, Аполлона, Леоніда, Арія, Горгія, Селіна, Іринея та Памвона, родом з Єгипту.

Також 18 червня відзначають перенесення мощей блаженного Ігоря Олеговичп (в хрещенні - Георгій, у чернецтві - Гавриїл, в схимі - Ігнатій) великого князя Чернігівського і Київського та день Ігорівської ікони Божої матері, біля якої молився князь перед смертю.

Зараз ви читаєте новину «У кого День Янгола 18 червня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути