середа, 30 вересня 2009 14:49

У Києві збільшилася кількість кишенькових крадіжок

У Києві збільшилася кількість кишенькових крадіжок

У Києві майже в п"ять разів збільшилася кількість зареєстрованих кишенькових крадіжок.

Якщо в минулому році за цей період їх було зареєстровано 360, то вже з початку 2009 року в міліції зафіксували майже 1700 випадків кишенькових крадіжок.

Київська міліція пов"язує такі дані не тільки з активізацією кишенькових злодіїв, а й зі скороченням порогу мінімального збитку: якщо минулого року кримінальну справу заводили тільки після крадіжки на суму понад 907,5 гривень, то з червня цього року - 60,5 гривень.

"В основному кишенькові крадіжки скоюють на зупинках і в громадському транспорті. Там і простіше зауважити, де захований гаманець. Пасажир дістає його, щоб купити талон чи передати гроші водієві. І народу там більше, щоб замаскуватися", - говорить заступник начальника ЦГЗ ГУ МВС у Києві Наталя Сторожик.

Злодії також трапляються на ринках, магазинах і в метро (в основному на станціях-пересадках, де найбільше скупчення народу).

Серед кишенькових злодіїв найчастіше зустрічаються раніше засуджені громадяни та гості столиці з інших регіонів. Часто крадуть і жінки.

"Взагалі, кишенькові злодії часто працюють в групі. Наприклад, у транспорті один штовхає пасажира, той відволікається, і в цей момент спільник щось витягує. Також вони передають один одному вкрадене, щоб було складніше викрити. А жінка-подільник може відволікти чоловіка - жертву глибоким декольте. Всю його увагу буде направлено туди, і про гаманець в кишені він забуває", - розповідає Сторожик.

У кишенькових злодіїв простежується і свій графік роботи. Особливо активно вони працюють у четвер і п"ятницю, а також в години пік - з 13:00 до 15:00, з 16:00 до 18:00 і з 19:00 до 21:00.

Кишенькові злодії в основному крадуть мобільні телефони, гаманці і ювелірні вироби з дамських сумочок. Майстри можуть навіть зняти браслет з руки.

В останні рік-два також почастішали крадіжки флеш-карт і смартфонів.

За словами начальника штабу лінійного управління охорони столичного метрополітену Петра Мовчана, щотижня на колії знаходять з десяток викинутих гаманців, попередньо очищених від грошей. По кілька разів на день про крадіжки повідомляють і самі пасажири.

"У такому випадку повідомляють всіх міліціонерів на виході з метро. Але тут важливо, щоб нам повідомили прикмети підозрюваного. Не затримувати ж усіх підряд", - сказав Мовчан.

Нагадаємо, що в лютому цього року правоохоронці Київської області закликали громадян не купувати дорогі мобільні телефони. У міліції зазначають, що 70% кишенькових крадіжок становлять мобільні телефони, а відсоток розкриття таких злочинів - 15-20%.

За матеріалом Сегодня

Зараз ви читаєте новину «У Києві збільшилася кількість кишенькових крадіжок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути