Ексклюзиви
вівторок, 20 червня 2006 15:59

У Києві засудили росіян, що хотіли підірвати штаб Ющенка

 

Апеляційний суд Києва присудив до тюремного ув"язнення обвинувачених у спробі підриву штабу Віктора Ющенка в день другого туру президентських виборів-2004.

Росіян Михайла Шугая та Марата Москвитіна визнали винними у частині висунутих проти них звинувачень і засудили відповідно до 6 і 4 років позбавлення волі.

Згідно з текстом оголошеного в суді вироку, в ніч на 21 листопада 2004 біля будинку по вулиці Боричів Тік 22-а, де знаходився штаб Ющенка, протягом 8 годин був припаркований автомобіль ВАЗ-21043 з вибухівкою, яку заклав туди Шугай.

Про злочин стало відомо після того як ввечері 21 листопада 2004 року співробітники МВС перевірили підозрілу машину в Києві на розі вулиць Саксаганського і Володимирської.

Під час обшуку там був знайдений вибуховий пристрій і затримано двоє осіб, які використовували підроблені паспорти громадян РФ та України. Ними виявились Шугай і Москвитін.

За висновками експертизи, вибуховий пристрій складався з 3 кілограмів пластиду і містив основний діючий компонент гексоген.

Обвинуваченим у справі, яку розслідувала СБУ, інкримінувався "замах на вчинення терористичного акту" і низка супутніх злочинів (контрабанда та зберігання вибухових речовин і зброї, використання підроблених документів).

Втім, суд відкинув статтю "терористичний акт", оскільки підсудні, "усвідомлюючи можливі негативні наслідки для життя та здоров"я людей, з власної ініціативи відмовились від здійснення злочинного наміру".

У досудовому слідстві Шугай стверджував, що діяв на замовлення особи, інтереси якої були пов"язані з результатами президентських виборів і зацікавленої "у піднятті рейтингу кандидата у президенти України шляхом імітації здійснення проти нього терористичного акту".

Не заперечуючи підготовки терористичного акту, він заявив, що навмисно припаркував машину з вибухівкою в полі зору камери спостереження і не збирався приводити вибуховий пристрій в дію.

Під час судових слухань обидва зловмисники визнали себе винними лише у використанні підроблених документів, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «У Києві засудили росіян, що хотіли підірвати штаб Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути