пʼятниця, 14 вересня 2007 10:06

У Києві пройде саміт УКРАЇНА–ЄС

Саміт Україна Європейський Союз пройде в п"ятницю у Києві.

Європейську сторону на саміті представлятиме делегація головуючої в ЄС Португалії на чолі з головою Європейської ради, прем"єр-міністром Португалії Жозе Сократішем.

Крім того, планується участь у саміті делегації Ради міністрів ЄС на чолі з генеральним секретарем Хав"єром Соланою, делегації Європейської комісії на чолі з президентом Жозе Мануелом Баррозу, а також участь комісара ЄС із питань зовнішньої політики та європейської політики сусідства Беніти Ферреро-Вальднер.

Українську делегацію на переговорах очолить президент країни Віктор Ющенко. До її складу увійдуть перший віце-прем"єр Микола Азаров, міністр закордонних справ Арсеній Яценюк, керівники міністерств і відомств.

Планується проведення зустрічі Сократіша, Баррозу і Солани з прем"єр-міністром України Віктором Януковичем.

На саміті обговорюватимуться плани співпраці з питань спільної зовнішньої політики й безпеки, торгово-економічні відносини, зокрема створення зони вільної торгівлі, співпраця в сферах енергетики, ядерної безпеки, довкілля, а також міжнародна й регіональна співпраця.

Планується підписати спільну доповідь про прогрес у переговорах щодо підписання посиленого договору між Україною та Євросоюзом.

Також планується підписання другого спільного звіту УКРАЇНА–ЄС про хід реалізації положень Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та ЄС про співпрацю в енергетичній сфері протягом 2007 року.

Прогнозується, що серед основних результатів саміту в сфері політичного діалогу та співпраці, зовнішньої політики й безпеки буде підтвердження готовності керівництва України забезпечити проведення вільних і демократичних позачергових виборів, надання політичного імпульсу переговорному процесу щодо нового базового договору між Україною і ЄС, узгодження на політичному рівні ключових моментів майбутнього документу.

У сфері торговельно-економічної співпраці передбачається досягти політичної домовленості розпочати переговори щодо зони вільної торгівлі відразу ж після узгодження робочою групою Світової організації торгівлі остаточного тексту звіту про розгляд заявки по вступу України у СОТ, а також про підтримку конкретних кроків сторін у напрямі поглиблення інтеграції України у внутрішній ринок ЄС.

Очікується, що у сфері юстиції, свободи й безпеки сторони підтвердять готовність прискорити ратифікацію угод про спрощення візового режиму і реадміссію та підтвердять необхідність подальшого розвитку міграційно-візової співпраці у напрямі лібералізації пересування осіб (введення безвізового режиму).

На саміті планується окреслити на політичному рівні подальші перспективи взаємодії України і ЄС у врегулюванні Придністровського конфлікту, буде даний політичний імпульс для активної взаємодії України та ЄС у рамках регіональних організацій, перш за все, ГУАМ і ОЧЕС.

Пленарне засідання саміту проходитиме в залі державних заходів у будівлі секретаріату президента, а спільна прес-конференція учасників саміту пройде в "Будинку з химерами", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «У Києві пройде саміт УКРАЇНА–ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути