понеділок, 13 вересня 2010 11:35

У Києві покажуть архів німецького МДБ (ФОТО)

 

З 17 по 28 вересня в Українському домі відбудеться виставка матеріалів про методи і результати діяльності Державної служби безпеки колишньої НДР ("Штазі").

Відкриє виставку Федеральний уповноважений з питань документації Державної служби безпеки колишньої НДР пані Маріанне Біртлер спільно з Надзвичайним та Повноважним послом Федеративної Республіки Німеччина доктором Ганс-Юрген Гаймзьотом та директором національного центру ділового і культурного співробітництва "Український дім" Оксаною Гриценко.

На виставці в Українському домі будуть представлені архівні матеріали Штазі, що супроводжуватимуться українським перекладом. Ці документи переконливо відображають діяльність Соціалістичної єдиної партії Німеччини і унаочнюють роль таємної поліції на прикладі комуністичних диктатур. Виставка розповість про історію створення та розростання Штазі, її союзників, а також представить документи, в яких йдеться про антигуманні методи роботи спецслужби, що конкретно демонструють як боролася Штазі зі своїми "ворогами", і які наслідки це мало для життя тих, хто від цього постраждав.

Недовіра, контроль і політичне гноблення визначали політику правлячої Соціалістичної партії Німеччини (СЕПН) щодо громадян НДР. Спосіб життя, що не відповідав доктрині партії, та політичні уявлення, які не відповідали нормам, вважалися антидержавними і переслідувалися. Центральною опорою політики СЕПН стало Міністерство державної безпеки (МДБ) – Штазі.

Мета виставки - показати механізми становлення диктатури і тиранії та застерегти суспільство від подібних явищ взагалі. Оприлюднення фактів діяльності структур, що унеможливлюють вільне існування громадян і чинять тиск на громадянські свободи, примушують замислитися над перевагами відкритого громадянського суспільства і його цінностей, збагнути роль демократії як такої, а також виробляють "стійкий імунітет" проти політичного гноблення, нових тоталітарних ідеологій та режиму політичного контролю.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Києві покажуть архів німецького МДБ (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути