пʼятниця, 23 березня 2012 18:14

У Києві поховали Атену Пашко
20

Фото: Фото: Наталія Чубенко

Сьогодні на Байковому цвинтарі поховали поетесу Атену Пашко, вдову В'ячеслава Чорновола. На похорон зібралося кілька сотень людей. Зокрема, прийшли Катерина Ющенко, Михайло Косів, Ярослав Кендзьор, Лесь Танюк.

"Зі Львова автобусом на похорони Атени Василівни приїхало близько 40 людей. Виїхали вчора о 9 вечора, в Києві були о 5 ранку. Одразу ж поїхали до храму на Аскольдовій могилі, де відбувалося прощання з покійною", - розповіла кореспонденту Уляна Тесарівська з Союзу українок, який Атена Василівна очолювала з 1991 року.

"На похорони привезли греко-католицького священика, який був особисто знайомий з Атеною Василівною. Він проводив панахиду", - додала вона.

Атену Пашко поховали біля В'ячеслава Чорновола. Яму викопали на алеї біля його могили, труну поклали в склеп. Так робили, щоб не руйнувати пам'ятник.

"Атена Василівна кожні вихідні приходила на могилу чоловіка. Проводила не менше години, завжди приносила квіти. Одразу після його смерті попросила, щоб її поховали поряд з ним. Гріх було не виконати її бажання", - сказав директор Байкового кладовища Андрій Юхимчук.

На похорон Атени Василівни принесли близько сотні букетів і вінків. Їх виставили на могилу. Спереду поставили вінок з білих троянд. На темно-червоній стрічці був напис : "Атені Василівні від Юлії Тимошенко і партії "Батьківщина".

"Атена з самого дитинства росла в середовищі, де непотрібно було пояснювати, навіщо любити свій народ. Вона з дитинства носила передачі воїнам УПА, виховувалася в патріотичному дусі. Атена мала гуманітарний нахил, але батько порадив вступати на щось серйозніше. Насправді він боявся, бо тоді всіх гуманітаріїв засилали в Сибір. Вона вивчилася на інженера лісового господарства, але гуманітарія взяла своє і Атена почала писати вірші. Вони глибокі і щирі", - поділилася сестра В'ячеслава Чорновола Валентина.

Зараз ви читаєте новину «У Києві поховали Атену Пашко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути