пʼятниця, 14 травня 2010 13:01

У Китаї придумали корисне застосування недопалкам

У Китаї придумали корисне застосування недопалкам
Китайські вчені пропонують використовувати хімічний екстракт з цигаркових недопалків для захисту сталевих труб від корозії. Дослідження провели співробітники Університету Xi'an Jiaotong, а фінансувала роботи державна нафтова компанія China National Petroleum.

Фахівцям вдалося ідентифікувати дев'ять хімічних речовин у воді, в якій вимочували недопалки. Потім отриманий "екстракт" наносився на сталь N80, яка використовується у нафтових трубах. Як з'ясувалося, суміш надійно захищає металеву поверхню і перешкоджає подальшому окисленню заліза. Протикорозійні властивості екстракт має завдяки низці хімікатів, у тому числі нікотину.

Корозія сталевих труб, що використовуються у нафтовій індустрії, дорого обходиться нафтовиробникам: на ремонт і заміну шляхопроводів щорічно витрачаються мільйони доларів.

Дослідники також підрахували, що кожен рік курці викидають близько чотирьох з половиною трильйонів недопалків, що забруднюють навколишнє середовище. При попаданні у воду вони виділяють отруйні токсини, які вбивають риб. Ці проблеми можна було б вирішити переробкою "недопалків", але знайти спосіб їхнього практичного використання було досить складно.

Китай з його 300 млн курців вважається країною, в якій найбільше палять. Тут споживається третина всіх вироблених у світі сигарет. Майже 60% чоловіків у КНР викурюють за день в середньому по 15 сигарет.

Компьюлента
Зараз ви читаєте новину «У Китаї придумали корисне застосування недопалкам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути