вівторок, 18 грудня 2007 10:27

У Грузії опозиція звинуватила владу в антисемітизмі

У передвиборній Грузії розгорівся черговий скандал: опозиція звинуватила владу в антисемітизмі. За останнє десятиліття це перший скандал в Грузії, пов"язаний з розпалюванням міжнаціональної ворожнечі. На думку опозиції, влада, що побоюється, що кандидат в президенти Бадрі Патаркацишвілі складе на виборах реальну конкуренцію Міхаїлу Саакашвілі, вирішила нагадати, що бізнесмен не належить до "титульної національності", пише газета "Комерсант". Скандал підняв керівник передвиборного штабу бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі, депутат парламенту Валерій Гелбахіані, що скликав брифінг, на якому і пролунали звинувачення на адресу грузинської влади.

Як головне звинувачення, що пролунало вчора на адресу влади, соратники кандидата Патаркацишвілі назвали розпалювання антисемітських настроїв. На їхню думку, таким чином влада намагається принизити кандидата Патаркацишвілі і перешкодити йому стати президентом. Варто відзначити, що незабаром після того, як Патаркацишвілі офіційно пішов у опозицію, влада почала постійно натякати на його єврейське походження: наприклад, чиновники перестали називати його Бадрі, а вживали виключно його маловідоме "негрузинське" ім"я Аркадій, записане в паспорті.

Під час розгону мітингу 7 листопада "антисемітська" тема вперше була озвучена відкрито – спецназівці, що розгонять натовп, називали демонстрантів "посібниками урія", тобто "посібниками жида", а також викрикували фрази: "Скільки вам заплатив цей жид?" і "Вашу жидівську матір". Частково ці вигуки були записані опозицією на мобільні телефони, і один з таких записів у неділю ввечері продемонструвала телекомпанія "Імеді". Коментуючи ці факти, Гелбахіані звернувся до спеціального прокурора Гаагського трибуналу з вимогою порушити проти грузинської влади кримінальну справу.

Патаркацишвілі вже подав скаргу в генпрокуратуру Грузії, в якій він констатує порушення прав людини відносно себе і своїх родичів. Найближчим часом кандидат подасть позов до Міжнародного суду в Гаазі – в нім він має намір звинуватити владу в розпалюванні антисемітизму і міжнаціональної ворожнечі, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «У Грузії опозиція звинуватила владу в антисемітизмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути