Ексклюзиви
четвер, 19 вересня 2013 23:39

У Донецьку більше тисячі вірян прийшли на зустріч з главою УПЦ МП митрополитом Володимиром
32

19 вересня на території Спасо-Преображенського кафедрального собору Донецька відкрили пам'ятник апостолу Андрію Первозванному. Ця подія стала частиною місцевих урочистостей у зв'язку з 1025- річчям Хрещення Русі.

Більше тисячі донеччан прийшли до храму, очікуючи побачити предстоятеля УПЦ МП митрополита Київського і всієї України Володимира.

Митрополит Володимир з 17 вересня перебував на Донеччині з офіційним візитом. Напередодні він відкрив нижній храм Богоявленського кафедрального собору в Горлівці. До приїзду високого гостя Горлівка готувалася кілька місяців : там відремонтували дороги, пофарбували фасади будинків уздовж вулиць, по яких проїхав митрополит, привели в порядок Соборну площу. Неподалік терміново встановили дитяче містечко і новий спортмайданчик. Зробили фонтани і підсвічування, посадили декоративні рослини. Сам храм побудували за останнім словом техніки, облицювали каменем з Інкерманських каменоломень .

У Горлівці митрополит Володимир провів літургію на візку. Очікувалося, що в четвер з його участю відбудеться молебень та в донецькому Спасо-Преображенському соборі. Але богослужіння провели митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел і митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон.

Священнослужителі прибули до храму на білому і чорному мерседесах представницького класу. Головні чиновники Донецька і області зустрічали їх букетами троянд, хлібними короваями і поцілунками.



Охорона віп-персон поводилася коректно і не впадала в очі. Порядок забезпечували півсотні працівників міліції та козаків.

Глава УПЦ Московського патріархату не зміг бути присутнім через проблеми зі здоров'ям. Замість нього митрополит Агафангел привітав жителів Донеччини із знаменною подією і подякував місцевим чиновникам за сприяння у відродженні православної церкви.

- На Донецькій землі сьогодні відбувається велика подія. Я радий, що в ньому бере участь не тільки церква, а й представники державної влади, - зазначив владика, відкриваючи пам'ятник.

Глава регіону Андрій Шишацький привітав всіх присутніх і сказав, що Андрій Первозванний займає особливе місце в історії християнства.

- Спасибі, що ви з нами, владико Агафангел, владико Іларіон. Сьогодні у нас велике свято, - сказав донецький губернатор.

Після закінчення молебню близько 500 парафіян вишикувалися в чергу, щоб доторкнутися до чудотворної Касперівської ікони Пресвятої Богородиці. У Донецьк ікону, яка вважається святинею російського православ'я, привіз з Одеси митрополит Агафангел.

Віруючі цілували і припадали з молитвами до нової статуї апостола Андрія Первозванного.

Пам'ятник відлили на Донецькому металургійному заводі.

- Ми вже 12 років відливаємо дзвони, разом це приблизно 2600 штук і близько 650 тонн. Відливаємо не тільки для України, але і для Росії. Починаючи від Петербурга і закінчуючи Воронежем, скрізь наші дзвони. Для Греції, Німеччини, Грузії та Прибалтики робили, - розповів начальник дільниці з виготовлення дзвонів "Донецьксталі" Сергій Самойлов.

Бронзовий Андрій Первозванний має висоту більше 4 метрів. Апостол стоїть на фоні висотки корпорації "МАКО" Олександра Януковича і офісу, належного йому банку.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку більше тисячі вірян прийшли на зустріч з главою УПЦ МП митрополитом Володимиром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути