середа, 15 липня 2009 16:56

У Черновецького хочуть відновити пеню за борги по компослугах

У Черновецького хочуть відновити пеню за борги по компослугах

Кияни заборгували за надані житлово-комунальні послуги (ЖКП) з урахуванням заборгованості за попередні періоди більш як 300 млн. грн.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції начальник Головного управління з питань цінової політики Київської міської державної адміністрації (КМДА) Василь Яструбинський.

За його словами, в 2006-2008 рр. оплата за житлово-комунальні послуги з урахуванням погашення заборгованості становила більш як 100%, кияни почали активно повертати борги. Рівень розрахунків за поточні платежі становить 92-94%.

"Дійсно, є борг. І це борг населення, який склався вже історично, він становить на сьогодні більш 300 млн. грн.", – сказав В.Яструбинський.

Причиною виникнення заборгованості населення за житлово-комунальні послуги він назвав популістську політику в країні.

Начальник Головного управління з питань цінової політики КМДА вважає, що на сьогодні немає реальних важелів впливу на людину, яка не платить за житлово-комунальні послуги. "Можна виграти суд, провести судове засідання, можна за судом зобов"язати заплатити, але реально прийти забрати майно, забрати квартиру неможливо. Навіть той механізм, який був реальним і достатньо ефективним, – пеня, депутати відмінили", – сказав В.Яструбинський.

На його думку, якщо нарахування пені відновлять, то "не буде боргу, тоді все буде більш-менш нормально".

В.Яструбинський пояснив, що влада столиці вирішила на 50% підвищити тарифи на ЖКП для населення, бо з міського бюджету до держбюджету вилучається 7,5 млрд. грн. "Нам навіть частини, половини цього було досить, щоб і далі виділяти дотації теплопостачальним і водопостачальним організаціям, ЖЕКам, аби не підвищувати тарифи", – сказав він. При цьому, за словами В.Яструбинського, в бюджеті Києва не передбачено "жодної гривні" на дотацію тарифів.

В.Яструбинський також відзначив, що нинішні тарифи все одно не покривають собівартості надання житлово-комунальних послуг. Наприклад, собівартість утримання житлово-експлуатаційними організаціями (ЖЕО) 1 кв. м житла в 2008 році становила 2 грн. Середній тариф на 1 червня ц.р. становив 1,01 грн. При цьому доходи ЖЕО становили 80 коп. З урахуванням підвищення тарифів ЖЕО все одно не покриває витрати, їх доходи підвищилися до 1,7-1,8 грн.

За даними В.Яструбинського, до кінця року буде розроблено порядок, виходячи з якого, кожен киянин знатиме вартість кожної з 26-ти послуг, що надаються.

В.Яструбинський додав, що наступні етапи подорожчання ЖКП у міськадміністрації в даний час не обговорюються.

За матеріалом УНІАН

Зараз ви читаєте новину «У Черновецького хочуть відновити пеню за борги по компослугах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути