неділя, 25 червня 2017 13:09

У Чехії вперше судять терориста за участь у війні на Донбасі

У Чехії вперше судять терориста за участь у війні на Донбасі

Суд Чехії вперше розглядає справу про участь свого громадянина в боях на території України на стороні проросійських бойовиків.

Про це повідомляє Радіо Свобода

Першим про чеха, який увійшов до лав угруповань "ДНР" і "ЛНР" і брав участь у бойових діях на Донбасі, повідомив у чеському тижневику Respekt журналіст-розслідувач Ондржей Кундрю.

"З того, що мені про нього відомо, він служив у чеській армії. А до цього він деякий час жив на Донбасі. Поліція його звинувачує в тому, що він чи то брав участь, чи то приєднався до "військових" акцій, хоча, можливо, прямої участі в них не брав. Але і за це його можна притягнути до суду", - повідомив Кундрю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські військові успішно ліквідували диверсійну групу терористів

"Сам він аргументує справу тим, що на Донбасі не воював, а докази, які є проти нього, наприклад, фото, де він тримає в руках кулемет, це випадковість, що він тільки хотів оглянути військову техніку, тому що просто цим цікавиться", - додав журналіст.

На думку Кундрю, на боці бойовиків, ймовірно, воює більше чехів і громадян сусідніх країн.

"Звичайно, на Донбасі воює як більша кількість чехів, так і словаків. Яка це кількість, точно невідомо. Сьогодні говорять про десятки. Мені відомо, що поліція займається іншими справами - про участь чехів у боях" - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 26 обстрілів, є загиблі: доба в зоні АТО

Як повідомив представник Міністерства оборони Чеської Республіки Петро Медек: "громадяни Чеської Республіки можуть служити в армії іноземної держави лише за згодою головнокомандувача збройних сил, ним є президент республіки", однак це не стосується армій країн-членів НАТО.

"Якщо ж говорити про так звані луганську або донецьку "республіки", то мова не йде про офіційну армію конкретної країни, а про збройну одиницу, тобто це вирішувалося б відповідно до статей Кримінального кодексу", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «У Чехії вперше судять терориста за участь у війні на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути