Ексклюзиви
пʼятниця, 04 лютого 2011 18:37

У Азарова вже не бачать гречки по 8 гривень

У Азарова вже не бачать гречки по 8 гривень

Міністерство аграрної політики і продовольства України заявляє про домовленість з переробними підприємствами про встановлення відпускної ціни на гречку з 7 лютого 12,6 грн/кг.

"Є певні домовленості з переробними підприємствами про те, що найближчим часом з понеділка відпускна ціна на гречку не перевищить 12,6 грн за кг. Тобто вона у роздрібі буде у межах 13-14 грн за кг, не більше", - сказав директор департаменту аграрних ринків Мінагропроду Анатолій Розгон Інтерфакс-Україна у п'ятницю.

За його словами, про готовність знизити відпускні ціни на нараді у першого віце-прем'єр-міністра економічного розвитку і торгівлі Андрія Клюєва у п'ятницю заявили найбільші виробники гречки.

"У них (у виробників гречки - ред) були проблеми технологічного плану. Є домовленості, що уряд допоможе їм у їх ньому вирішенні. Вони, у свою чергу, готові забезпечити відпускну ціну на гречку 12,6 грн за кг у необхідних обсягах", - сказав Розгон.

Він також повідомив про домовленості з торговими мережами, що націнка на гречку буде не більше 5%.

Розгон також зазначив, що уряд має намір підписати меморандум з найбільшими переробними підприємствами, яких налічується 12, і найбільшими виробниками гречки.

Розгон вважає, що в Україн і немає підстав для різкого зростання цін на гречку, який спостерігається останнім часом. Він запевнив, що внутрішніх ресурсів досить для забезпечення потреби країни у цій крупі до нового врожаю.

Як повідомлялося з посиланням на експертів ринку, останнім часом виробники гречаної крупи стримують її продаж через заходи державних контролюючих органів, які вживаються для недопущення зростання цін на неї. За даними операторів ринку, вартість гречки в Україні сягає 31 грн/кг.

У результаті скорочення посівних площ під гречку в Україні в останні роки спостерігається істотне скорочення пропозиції цієї культури. У 2010 році виробництво гречки, на думку експертів, склало 133 тис. тонн, а її залишки на 1 липня 2010 року становили лише 8,4 тис. тонн проти 29,5 тис. тонн роком раніше.

Експерти попереджали, що внаслідок дефіциту гречка буде дорожчати після новорічних свят. У Києві уже була зафіксована ціна на гречку 25 гривень.

У свою чергу прем'єр-міністр Микола Азаров із цього приводу заявив наступне: "Ви запитуйте у власників супермаркетів - чому вони піднімають ціни? Те, що стосується уряду, він робить. Але уряд не торгує ні гречкою, ні олією - уряд створює умови для тих, хто торгує"

Раніше президент України Віктор Янукович вже наказував прем'єру розібратися з цінами на гречку.

Голова КМДА Олександр Попов запевняв, що в Києві гречка не подорожчає.

Відзначимо, брак української гречаної крупи підштовхнув уряд до імпорту її з Китаю.

Зараз ви читаєте новину «У Азарова вже не бачать гречки по 8 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути