Ексклюзиви
середа, 03 липня 2013 22:20

Тютюнові корпорації залізли у кишені курцям: сигарети подорожчали на 50 коп. без зростання ставок акцизу

Тютюнові корпорації залізли у кишені курцям: сигарети подорожчали на 50 коп. без зростання ставок акцизу
Фото: ogo.ua

Усі транснаціональні тютюнові компанії, які працюють в Україні, підвищили на 50 копійок максимальну роздрібну ціну на більшість провідних марок цигарок у червні та липні 2013 року.

Про це свідчить інформація на сайті Міністерства доходів і зборів.

Як зазначають у коаліції громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну", підвищення ціни відбулося без зростання ставок акцизу і тепер кожен курець платитиме більше грошей іноземним компаніям. Якщо б ставку акцизу на цигарки в Україні було підвищено, то гроші від такого зростання цін пішли б у державний бюджет.

Українці стали курити менше і тютюнові корпорації залізли у кишені курцям, щоб компенсувати падіння своїх прибутків у перші місяці 2013 року. За даними Держстату, у січні-травні 2013 року виробництво цигарок зменшилося на 4,7 млрд штук порівняно з аналогічним періодом 2012 року. Водночас обсяг реалізації тютюнових виробів за січень-травень 2013 року становить 87,6% від аналогічного періоду 2012 року.

Після суттєвого підвищення тютюнових акцизів в Україні у 2008-2010 роках їх подальше зростання загальмувалося. Це наочно видно у порівнянні зі сусідніми країнами. У Білорусі з 1 липня 2013 року ставку акцизу на цигарки без фільтру підвищено вдвічі, мінімальну ставку акцизу на сигарети з фільтром – на 67%. У Росії ставка акцизу на цигарки без фільтру вже є вищою, ніж в Україні. А з 1 січня 2014 року мінімальна ставка акцизу на цигарки з фільтром у Росії в перерахунку становитиме понад 5 грн на пачку, тоді як в Україні вона наразі становить лише 4,35 грн на пачку. У країнах ЄС мінімальний рівень акцизу становить 1,28 євро, або 13 грн на пачку.

Наведені дані свідчать, що потенціал підвищення акцизів на цигарки в Україні далеко не вичерпаний. Значне підвищення акцизів призводить до реального зростання ціни цигарок та позитивних результатів: 1) збільшення доходів бюджету від тютюнових акцизів, які зросли із 2,5 млрд грн у 2007-му до 16,6 млрд грн – 2012-го; 2) зменшення рівня споживання цигарок та їх контрабанди з України до інших країн.

Громадські організації – члени коаліції "За вільну від тютюнового диму Україну" – закликають уряд України та народних депутатів підтримати законопроект, який підвищить ставки акцизів більше, ніж запропонований Кабміном законопроект №2442а від 01.07.2013 та збільшить реальні ціни на цигарки.

Зараз ви читаєте новину «Тютюнові корпорації залізли у кишені курцям: сигарети подорожчали на 50 коп. без зростання ставок акцизу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути