Ексклюзиви
четвер, 15 листопада 2007 12:25

Туркменістан підтримав ідею продажу газу Європі в обхід Росії

Туркменія підтримала ідею продажу газу Європейському союзу в обхід Росії, повідомив комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалгс після зустрічі з президентом середньоазіатської країни Гурбангули Бердимухаммедовим. Його слова передає агентство AFP.

Пієбалгс також відзначив, що зараз немає пропозицій щодо спорудження газопроводу з Туркменії в обхід Росії, проте деякі варіанти такого будівництва розглядаються. За словами єврокомісара, Туркменія відкрита для зарубіжних інвестицій у місцеву газовидобувну галузь, особливо в родовища в Каспійському морі. Наприклад, на початку листопада уряд Великобританії підписав з Туркменією меморандум про взаєморозуміння, який допоможе британським компаніям дістати доступ до здобичі газу в середньоазіатській країні.

Зараз увесь експортний газ Туркменії купує російський "Газпром" по сто доларів за тисячу кубометрів. Російськими газопроводами він доставляється до Європи, де продається більш, ніж за 200 доларів за тисячу кубометрів. Європейський союз вже погодився платити за туркменський газ більше, ніж "Газпром", оскільки йому вигідно позбавитися енергозалежності від Росії. Але поки ніяких документів про будівництво газопроводу до Європи підписано не було.

Запаси Туркменії оцінюються в 2,1 трильйона кубометрів газу, повідомляє Lenta.ru.

 

Зараз ви читаєте новину «Туркменістан підтримав ідею продажу газу Європі в обхід Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути