Ексклюзиви
вівторок, 10 липня 2007 14:33

Туристи можуть зруйнувати одне з нових чудес світу (ФОТО)

Стародавнє місто Мачу-Пікчу, оголошене 7 липня 2007 року "новим чудом світу", може стати жертвою популярності. Стан цього пам"ятника інкськой архітектури не дозволяє приймати там більше 1800 людей на день, а з привласненням нового статусу ця цифра зросте до 5000, стверджує перуанський археолог Луіс Лумбрерас.

На думку представників перуанського Інституту гірської промисловості і металургії, головну небезпеку для стародавнього міста представляє не кількість відвідувачів, а їхня концентрація на будь-якій окремо взятій ділянці заповідника. Річ у тому, що гранітні блоки, з яких побудований Мачу-Пікчу, за 500 років сильно постраждали від ерозії і загрожують обрушитися у будь-який час, якщо їх належним чином не реставруватимуть.

ЮНЕСКО протестувало проти включення Мачу-Пікчу, зведеного в XV столітті при правителеві інків Пачакуті, в перелік претендентів на статус нового чуда світу.

Конкурс на нові чудеса світу ініціював швейцарський кінематографіст і музейний куратор Бернард Вебер. У основу переліку був покладений список світової культурної спадщини ЮНЕСКО, що складається більш ніж з 850 пам"ятників. У "народному" голосуванні, що продовжувалося рік, 7 липня 2007 року перемогли Велика китайська стіна, Тадж-махал в Індії, римський Колізей, висічене в скелі місто Петра на території сучасної Йорданії, статуя Христа Рятівника в Ріо-де-Жанейро, Чичен-іца в Мексиці і Мачу-Пікчу, агентство France Presse.

Зараз ви читаєте новину «Туристи можуть зруйнувати одне з нових чудес світу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути