четвер, 03 квітня 2008 13:03

Турецьку й грецьку громади на Кіпрі відтепер не розподілено кордоном

У центрі столиці Кіпру Нікосії на вулиці Ледра вперше за 40 років відкрито контрольно-пропускний пункт на "зеленій лінії" - буферній зоні ООН, що розділяє територію проживання грецької і турецької громад острова, передає ИТАР-ТАСС.

Це найважливіший етап в об"єднанні країни, розділеної в 1974 році після вторгнення турецьких військ. Рішення було ухвалене 21 березня на зустрічі обраного в лютому президента Кіпру Дімітріса Хрістофіаса з лідером самопроголошеної Турецької республіки Північного Кіпру Мехметом Алі Талатом.

Тоді поновився процес переговорів з мирного врегулювання на острові, створення експертних груп для опрацювання деталей нової угоди для вирішення кіпрського питання.

В урочистій церемонії відкриття кордону останньої розділеної столиці Європи взяли участь представники ООН на Кіпрі, керівництво Республіки Кіпр і турко-кіпрської адміністрації, а також сотні журналістів і простих мешканців острова.

Після церемонії вулицю офіційно оголосили відкритою для пішоходів. Розмінування "мертвої зони" і розбір барикад, що вперше з"явилися на вулиці 45 років тому, розпочалися на минулому тижні.

"Ми прагнемо до того, щоб відкрити всі дороги в цій країні для всіх громадян", - заявив на церемонії спеціальний представник президента Республіки Кіпр Георгіос Якову. Мер греко-кіпрськой частини Нікосії Елені Мавру додала, що відкриття Ледри - це "крок уперед, який дає надію на прогрес при пошуку врегулювання".

Представник лідера турок-кіпріотів Озділ Намі, у свою чергу, підкреслив, що сьогодні на острові відбулася історична подія. "Ми вступили в нову еру. Почався новий процес (об"єднання Кіпру), - сказав він. - Світова спільнота пильно спостерігає за тим, як ми зможемо вирішити цю проблему".

Заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Лінн Паско, що перебуває з візитом на Кіпрі, налаштований оптимістично щодо перспектив возз"єднання острова: "Зараз на Кіпрі відчуваються дуже позитивний настрій і прагнення рухатися вперед. Керівники двох громад повні рішучості знайти оптимальне рішення питання. Я думаю, у кіпріотів є всі підстави вірити в успіх переговорів", передає EuroNews.

Центральна торгова і туристична вулиця Ледра, що проходить через історичний центр кіпрської столиці, була розділена в 1963 році барикадами через зіткнення між греками-кіпріотами і турками-кіпріотами.

У 1974 році Кіпр був розколений за національною ознакою, коли Туреччина вторглася на північ острова після перевороту в південній частині, підтриманого грецькою військовою хунтою. В результаті вторгнення 37% територій на півночі Кіпру було окуповано турецькими військами. На окупованій території на даний момент існує так звана Турецька Республіка Північного Кіпру, не визнана жодною державою, окрім Туреччини. З тих пір вулиця Ледра була розділена барикадами і стіною.

Остання спроба об"єднання острова була зроблена в 2004 році. Тоді греки-кіпріоти відкинули на референдумі мирний план генсека ООН, а турки-кіпріоти підтримали.

У 2007 році влада Республіки Кіпр знесла бетонну стіну і замінила її пластиковою огорожею, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Турецьку й грецьку громади на Кіпрі відтепер не розподілено кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути