понеділок, 10 грудня 2007 10:20

Турецька влада готова амністувати курдських сепаратистів

Уряд Туреччини готує законопроект, що заохочує добровільну здачу бойовиків сепаратистської Робочої партії Курдистану (РПК), повідомив прем"єр країни Тайїп Ердоган.

"Спільно з збройними силами ми розробляємо проект нового закону "Повернення додому". Ми не маємо наміру ні з ким вступати в торги, а лише скажемо: Ось закон, скористайся ним і склади зброю", - цитують у понеділок главу турецького уряду місцеві ЗМІ.

Туреччина категорично відмовляється вести діалог з РПК, яка майже чверть століття веде боротьбу за автономію курдів на частині її території. Цей конфлікт призвів до загибелі більше 40 тисяч осіб.

Турецький парламент у середині жовтня надав уряду країни мандат на проведення трансграничної армійської операції у Північному Іраку, де, за даними військових, зосереджено близько 3,5 тисяч бойовиків РПК.

На кордоні з Іраком дислоковано майже 100-тисячне угрупування турецьких військ, яке проводить операції в прикордонних районах проти сепаратистів.

Турецькі ЗМІ, коментуючи останню заяву Ердогана, не виключають, що може йтися про оголошення "загальній амністії" для сепаратистів.

Газета "Джумхурієт" у зв"язку з цим нагадує, що у Туреччині з 1985-го року по 2000-й рік було прийнято сім законів про амністію, проте це не допомогло вирішити проблему терору.

У серпні 2003 року правляча Партія справедливості і розвитку (ПСР), яку очолює Ердоган, прийняла закон "Повернення додому" з тим, щоб добитися розколу у керівній ланці РПК шляхом заохочення до добровільної здачі рядових членів терористичного угрупування. Проте цією законодавчою ініціативою турецької влади скористалися всього 254 людини, відзначає газета.

Опозиція піддала критиці плани влади амністувати сепаратистів, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Турецька влада готова амністувати курдських сепаратистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути