Ексклюзиви
четвер, 24 січня 2008 18:01

Три сім"ї живуть і працюють в одному будинку

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  Сергій Трофименко п’є чай в офісі на першому поверсі свого будинку під Черніговим. У цьому ж домі мешкають іще дві сім’ї. Позаду — дружина Сергія Лілія
Сергій Трофименко п’є чай в офісі на першому поверсі свого будинку під Черніговим. У цьому ж домі мешкають іще дві сім’ї. Позаду — дружина Сергія Лілія

Третій рік у селі Радянська Слобода Чернігівського району у великому двоповерховому будинку з мансардою мешкають три родини — п"ятеро дорослих і троє дітей. Кожна сім"я має окремі дві-три кімнати, особисті санвузли та кухні. Господарство ведуть спільно.

Кожні 20 хв. із Чернігова до Слободи їде автобус N101. Від зупинки 10 хв. пішки, і на пагорбі видніється будинок із червоної цегли. Біля входу стоїть червона "дев"ятка".

Двері відчиняє Лілія Ібрагімова, 36 років. Запрошує до холу. Виходить 37-річний Юрій Трофименко. Чоловік у жовтій футболці, домашній безрукавці з теплої коричневої вовняної тканини, літніх брюках. Сідаємо в крісла навпроти каміна.

— Ідея жити разом з"явилася у нас років сім тому, — каже Юрій. — Ми ж однодумці, навіть друзі.

Трофименко — директор центру гуманістичних технологій "Ахалар". Ця громадська організація працює 17 років. Сюди приходять студенти вузів, домогосподарки, бізнесмени-початківці тощо. Люди беруть участь у семінарах і тренінгах з бізнесу, психології, екології, майструють робочі макети різних машин, ліплять із глини, вишивають, малюють.

— Здрастуйте, — з"являється майже копія Юрія в окулярах, смугастій футболці та чорних літніх штанях.

— Це Сергій, — представляє чоловік. — Мій брат-близнюк.

— А Лілія — моя дружина, — додає Сергій. Він проводить в "Ахаларі" тренінги.

За помешкання у Слободі віддали $50 тис. У ньому вже були підведені газ, вода, зроблене опалення. Залишалися внутрішні роботи. Дім будував чоловік, який хотів сюди перевезти батьків, родину брата, свою родину. Але батьки розлучилися, і плани не реалізувалися.

Аби назбирати необхідну суму, брати Трофименки продали частини приватних будинків у Чернігові. Їхня колега, 53-річна удова Вікторія Солоніцина, — свою однокімнатну квартиру.

Новий дім у селі поділили на чотири частини: підвал і перший поверх пішли під офіс.  Юрій із дружиною Оленою та дитиною оселилися на другому поверсі в "двокімнатній квартирі". Вікторія — там же в "однокімнатній". Син у неї дорослий, має своє житло і сім"ю. Сергій із дружиною та двома хлопчиками отримав "трикімнатну" в мансарді. У "квартирах" є окремі санвузли та кухні. Пропорційно площі сплачують комунальні платежі. За офіс — дві зали, хол, кафе та майстерні — платить організація.

Жити і вести господарство дешевше кільком сім"ям спільно

— Жити і вести господарство дешевше кільком сім"ям спільно, — веде далі Юрій. — Тому, наприклад, у нас на всіх одна пральна машина. Пере вона щодня чи через день. Тоді як у сім"ях, які живуть окремо, використовують її процентів на п"ять. Так само дешевше мати на всіх один автомобіль. А ще котли, насоси, інше домашнє та садове устаткування. Також, якщо робота і дім в одному місці, економляться гроші та час на дорогу.

За роки спільної праці та життя мешканці будинку навчилися йти одне одному на поступки. Якщо і виникають протиріччя, вирішують їх так, аби всі були задоволені. Часто ходять у гості один до одного.

Брати Трофименки проводять екскурсію будинком. Розповідають, що впроваджують різні енергозберігаючі технології.

— Поруч із газовим і електричним стоїть дров"яний котел. Це екологічно і незалежно від зовнішніх умов, — показують. — Водяна система опалення може працювати без електронасоса. Перш ніж потрапити до газового бойлера, вода підігрівається у панелі сонячного колектора. Улітку 150 літрів нагрівається від сонця до 60 градусів, узимку — до 20. Аби повністю задовольняти потреби всіх восьми мешканців у гарячій воді від сонця, треба буде додати дві колекторні панелі. Коштують вони по 13 тисяч гривень кожна.

Із пропелера, що валявся в гаражі, автомобільного генератора та акумулятора батько Трофименків спорудив міні-вітроелектростанцію. Її енергії досить, аби у випадку аварії на  електромережі десять світлодіодних ліхтарів освітлювали будинок. Установили електростанцію на гаражі.

— Коли поміняли дерев"яні рами на потрійні склопакети з металопластику, рахунки за газ зменшилися удвічі. За весь дім у зимні місяці платимо 1000 гривень, — говорить Лілія Ібрагімова.

Інтернет поки що супутниковий, зі зворотним сигналом по телефону. Завдяки точці WiFi з ноутбука можна виходити у всесвітню павутину без дротів із будь-якого місця в будинку.

Зараз ви читаєте новину «Три сім"ї живуть і працюють в одному будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути