Ексклюзиви
четвер, 16 липня 2009 10:39

Три балканських країни отримають безвізовий режим з ЄС

Три балканських країни отримають безвізовий режим з ЄС

Європейська комісія запропонувала відмінити візовий режим для трьох балканських держав, повідомляє AFP з посиланням на заяву єврокомісара з питань юстиції Жака Барро. Якщо ця ініціатива буде схвалена, то з 1 січня 2010 року жителі Сербії, Македонії і Чорногорії зможуть вільно в"їжджати в країни Шенгенської зони.

Угоду про введення безвізового режиму повинні ратифікувати всі 27 країн, що входять у Євросоюз. Окрім цього документ повинен бути схвалений Європарламентом. Також наголошується, що відміна віз для жителів Боснії і Герцеговини й Албанії поки не планується.

За словами Барро, обмеження відносно Боснії і Албанії прийняті багато в чому через те, що на території цих країн поки не почалася систематична видача паспортів з біометричними даними. При цьому Комісар Євросоюзу з питань розширення Оллі Рен відзначив, що Єврокомісія готова розглянути питання про введення безвізового режиму з цими державами в середині 2010 року, якщо всі спірні питання до того моменту будуть улагоджені.

Македонія є офіційним кандидатом на вступ до Європейського союзу з 2005 року. Сербія і Чорногорія також подали заявку на членство в ЄС. При цьому вступ Сербії в ЄС ускладнюється через те, що Гаагському трибуналу досі не видали колишнього генерала армії боснійських сербів Ратко Младіча, якого звинувачують в скоєнні військових злочинів. Місцезнаходження Младіча зараз не відоме. Передбачається, що він переховується на території Сербії.

За матеріалом: Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Три балканських країни отримають безвізовий режим з ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути