Ексклюзиви
субота, 08 березня 2008 17:24

Третину кандидатів у депутати парламенту Греції становитимуть жінки

Грецькі політичні партії будуть зобов"язані включати не менше третини жінок до списків кандидатів у депутати парламенту. Про це заявив у зверненні до гречанок з нагоди Міжнародного жіночого дня міністр внутрішніх справ країни Прокопіс Павлопулос.

"Новий виборчий закон, що набуває чинності з наступних виборів, передбачає, щоб представники однієї статі займали не менше третини місць у загальнонаціональному списку кандидатів у депутати. Це посилить голос жінки в парламенті", - заявив міністр внутрішніх справ, у відання якого входить проведення виборів.

За словами Павлопулоса, уряд має намір розширити присутність жінок у всьому спектрі суспільного, економічного і політичного життя країни. "Це істотна передумова розвитку і прогресу", - вважає міністр.

Він уточнив також, що уряд збирається збільшити допомогу багатодітним і працюючим матерям, відстоювати інтереси жертв домашнього насильства, іммігранток і інших соціально незахищених жінок.

Положення нового виборчого закону повинні значно збільшити присутність жінок в однопалатному грецькому парламенті. Зараз із трьохсот депутатів лише 47 (16%) - представниці прекрасної статі.

Закон про рівні виборчі права чоловіків і жінок був введений у редакцію грецької Конституції 1952 року. У 1953 році на додаткових виборах в одному з парламентських округів перемогла Елені Скура, що стала першою жінкою-депутатом грецького парламенту. На загальних виборах 1956 року гречанки вперше голосували нарівні з чоловіками. Тоді ж в уряді Греції з"явилася перша жінка-міністр Ліна Цалдарі.

У нинішньому уряді країни лише дві жінки-міністри - глава МЗС Дора Бакоянні і міністр праці Фані Паллі-Петралья, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Третину кандидатів у депутати парламенту Греції становитимуть жінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути