пʼятниця, 30 серпня 2019 14:19

Трампу нецікаво говорити з пішаком-Зеленським, якщо може контактувати з ферзем-Путіним

Трампу нецікаво говорити з пішаком-Зеленським, якщо може контактувати з ферзем-Путіним
- Нашим головним пріоритетом є безпека і захист американського народу від урагану. Для мене дуже важливо бути у Вашингтоні в той час, коли ураган "Доріан" дістанеться до Флориди, - сказав Дональд Трамп журналістам у Білому домі 29 серпня. Фото: Цензор.нет

Президент Америки Дональд Трамп скасував свій візит до Варшави, де мав зустрітись із українським колегою Володимиром Зеленським. Планувалось, що очільник США візьме участь у заходах, присвячених 80-й річниці початку Другої світової війни. Поспілкується з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром та України Володимиром Зеленським. Проте Трамп не поїде у Польщу через ураган, який насувається на Флориду. Замість нього до Варшави полетить віце-президент Майк Пенс.

Українська влада досі керується російським порядком денним у питанні окупованих територій. Не можемо запропонувати свою стратегію їхнього повернення міжнародним партнерам. Тож Трамп незацікавлений у зустрічі з Зеленським.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав експерт із міжнародної політики Олексій Куроп'ятник.

Чи дійсно головною причиною скасування візиту у Польщу є ураган?

- Потужний ураган дійсно насувається на Флориду. За часів каденції Адміністрації Буша у США стався потужний буревій "Катріна" Тоді влада не дуже добре впоралась із катастрофою і це позначилось на рейтингу президента. 2020-го у Сполучених Штатах обиратимуть нового лідера країни. Трамп хоче залишитись на другий термін. Тож ураган і відсутність реакції на катастрофу можуть відіграти для нього негативну роль. У той же час відмова від поїздки до Варшави, усвідомлення переваги внутрішньо-американських проблем зіграє на користь Дональду Трампу. Але це не єдина причина, чому американський президента не поїхав у Польщу.

Чому ще він міг скасувати свій візит?

- Це пов'язане з самою концепцією Другої світової війни та тим світовим порядком, що встановився після. Західну Європу в більшості своїй звільняла саме американська армія. Після цього встановився порядок денний, коли США повністю контролюють західні країни у безпековому плані. Зараз ця ситуація збереглась. До НАТО входять майже 30 країн. Але 80 відсотків військової потуги Північноатлантичного Альянсу складає саме американська армія. США взяли на себе відповідальність за безпеку своїх європейських союзників після Другої світової в обмін на те, що Європа буде поважати їхню домінуючу роль. Вона не включала у себе економічне лідерство та конкуренцію. Мова йшла саме про фізичну безпеку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США вдруге заявили про готовність долучитися до "нормандського формату"

Зараз Америка дорікає союзникам, що вони мало витрачають на оборону. Не виділяють 3 відсотки ВВП на свої збройні сили, користуючись безпековою парасолькою США. Окрім цього, Європейський Союз ще й хоче створити свої внутрішні збройні сили. Це сильно послабить позиції НАТО в регіоні. Та фактично зруйнує систему, що утворилась після 1945-го, коли США відповідали за безпеку Європи.

У Варшаві європейські лідери хочуть підкреслити, що прагнуть самостійно відповідати за свою долю. Відновити конкуренцію у сфері безпеки. Трампу нема що робити на цих заходах. Тож він скористався можливістю не їхати і тим самим ще раз підкреслити незгоду з європейською позицією.

У Варшаві Дональд Трамп мав ще зустрітись із Володимиром Зеленським. Наскільки ця зустріч важлива для України?

- Європейський Союз може гарантувати нам економічний добробут. А США - фізичне виживання та безпеку. На зустрічах американських на українських політиків мова йде, зазвичай, саме про військову допомогу, вирішення питань окупованих територій. Адміністрація Трампа чекає від України свого бачення закінчення війни. На сьогодні Київ працює у російській парадигмі вирішення питання Криму та Донбасу. Мінські домовленості - це не український підхід. Він нав'язаний Кремлем. Ми не можемо генерувати власне бачення, стратегію повернення окупованих земель, яке б влаштовувало українську націю. Новий президент так само мислить у форматі, який задає Росія. Тому Трампу нецікаво говорити з пішаком-Зеленським, якщо може контактувати з ферзем-Путіним.

Це означає, що найближчим часом президенти України та Америки не зустрінуться?

- Швидше за все, так. Для США достатньо мати в Україні спеціального представника Курта Волкера. Адже поки не мають, що обговорювати. Надавати аванс, підсилювати популярність Зеленського в Україні Трамп незацікавлений. Не варто витрачати гроші американських платників податків для цього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пентагон надасть військову допомогу Україні

Наш президент зустрінеться з віце-президентом США Майком Пенсом? Про що говоритимуть?

- Якщо і зустрінуться, це буде ненадовго. Такі зустрічі практикуються для того, щоб підбадьорити, особисто познайомитись, у чомусь запевнити. Вони не мають особливих політичних наслідків. Хоча лідери слабких країн намагаються використати такі зустрічі для власного піару.

Якби Зеленський висунув модель реформування України і залучення американських інвестицій, із ним було б про що говорити. У сфері безпеки теж немає жодних ідей. Зараз новий президент і його команда не мають жодних напрацювань. Тож Майк Пенс потисне Зеленському руку, поплескає по плечі та все. Іноді це важливо - підтримує, підбадьорює лідерів слабких країн. Але реальних наслідків очікувати від цієї зустрічі не варто.

27 серпня на 2 дні до України приїхав радник президента США з національної безпеки Джон Болтон. Зустрівся з президентом Володимиром Зеленським і секретарем РНБО Олександром Данилюком. Також повідомив, що лідери США та України мають зустрітися у Варшаві 1 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Трампу нецікаво говорити з пішаком-Зеленським, якщо може контактувати з ферзем-Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути