Вінничанка Олена Бойко навчилася готувати солодощі, як пішла у декрет. Зараз робить торти та оригінальну випічку на замовлення.
"Почалося все у декретній відпустці. Почала з мусових тортів. На той час не потрібно було великих вкладень. На старт купила кілька силіконових форм і продукти. Спочатку пекла для сім'ї, коли почало виходити гарно, почала брати замовлення", — розказує Олена.
В середньому кілограм торту коштує від 300 гривень, в залежності від складності. Іноді жінка експерементує і створює цікаві вироби.
"На восьме березня пропонували торти у вигляді вазонів. Технологія приготування там проста, колись підгледіла в інтернеті. А от вигляд вражає, бо виглядає, ніби справжній вазон", - додає майстриня.
Часто замовляють торти у вигляді героя мультика або комп'ютерних ігор. Тоді Олена шукає героя в інтернеті і створює відповідний ескіз.
"У кондитерстві тренди ледь не щодня змінюються. Коли я починала, були в моді кремові квіти. Мастика тоді відійшла на задній план, а тепер повертається. Зараз і мусові тортики вже менш популярні", — розповідає жінка.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли можна подати заявку на отримання "карантинних" 8 тис. грн
Каже, що через карантин клієнтів поменшало.
"Попит на кондитерські вироби в період карантину впав на 30 %. Люди почали замовляти менші за розміром торти, адже на святах менше гостей. Стараюся пристосовуватися, печу торти вагою від 850 г, якраз на сім'ю", — говорить кондитерка.
Свої мусові торти жінка продає виключно через інтернет. Вона створила сторінку в інстаграмі, де можна побачити готові роботи та зробити замовлення.
"Через інтернет продавати складніше, бо картинка не передає смаку. Велику роль грає "сарафанне радіо", коли хтось у когось на святі спробував мій виріб і захотів собі такий же замовити. Деякі клієнти по кілька років уже зі мною, і це спонукає працювати ще краще", — каже Олена.
У Києві створили символічну страву для приманювання туристів. Називається Kyiv Pie. Цей пиріг має стати там ж популярним, як і "Київський торт" чи котлета по-київськи.
Kyiv Pie – це невеликий пиріг круглої форми на бездріжджовому тісті з різними начинками, як солоними, так і солодкими. Поки що доступні пироги з селерою, осетром і яловичим лівером.
Коментарі